Nakstad: – Neste uke vil bli spennende

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for smitten som herjer i Europa, samtidig mener han neste uke vil bli avgjørende i Norge.

Det var ved midnatt natt til lørdag registrert 27.913 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 697 meldte tilfeller siste døgn.

Det er 13 færre enn rekordantallet på 710 dagen før.

Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er det ukjent hvordan smittesituasjonen er nå.

– Smittesituasjonen kan være lavere, men det vil vi først se om en uke. De tallene vi ser nå, det er smitten for rundt én uke siden, forteller Nakstad til TV 2 Nyhetskanalen.

(Se Nakstad oppsumere smittesitusjonen øverst i videovinduet)

Tidligere denne uken trådte nye strenge tiltak i kraft. I Oslo og Bergen har de blant annet innført sosial nedstenging, samtidig som regjeringen har satt en maksgrense på antall personer som kan møtes.

Nakstad sier neste uke vil bli interessant for å se om hvordan tiltakene vil få ned smitten.

– Neste uke blir spennende, for da får vi virkelig se om smittetallene flater ut, og etter hvert går nedover som et resultat av tiltakene som kom forrige uke, sier Nakstad.

Dramatisk i Europa

I Europa skylder en ny smittebølge inn over landene. Flere land, blant annet Tyskland, fikk ny dyster rekord denne uka hvor 23.542 personer fikk påvist koronasmitte.

Tallene i Europa bekymrer Nakstad, og mener noen land står overfor samme utfordring som i mars.

– Det er en dramatisk smittebølge nummer to i Europa. Mange store land i Europa har også hatt en økning i antall innleggelser og er på nivå med mars, forteller den assisterende helsedirektøren.

Selv om smitten er dominerende blant de unge, er tendensen ifølge Nakstad at smitten sprer seg til risikopersoner.

Han viser til Sverige hvor de i flere døgn har hatt over 40 dødsfall knyttet til koronaviruset.

– I Sverige er det en dramatisk situasjon som er sammenlignet med det som var i vår. Dødstallene begynner også å stige nå, sier Nakstad.

Lys i tunnelen

De første koronavaksineringene i Europa kan starte i begynnelsen av 2021, sier EUs smittevernbyrå (ECDC).

Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech kunngjorde denne uken at deres koronavaksine ser ut til å være vellykket.

Ifølge Nakstad er det et titalls vaksiner som er i sluttfasen, disse har ulik teknologi, noe som vil gi forskjellig effekt.

– Vi vil nok få lignende resultater fra de andre vaksineprodusentene fremover. Fordelene er at de bruker ulike teknologi med forskjellig effekt og lengde på immunitet, da kan vi tilpasse vaksine etter behovet, forteller Nakstad.

– Reise hjem til jul kan være nødvendig

FHI ber folk som reiser fra områder med mye smitte i Norge, om å være forsiktige de første ti dagene etter ankomst til områder med lite smitte.

På sine nettsider lørdag skriver FHI at hjemreise kan være nødvendig.

− Regjeringen fraråder nå unødvendige reiser innenlands. Men de viktigste reisene, som å reise hjem til jul, kan være en nødvendig reise for den enkelte, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

I noen områder av Norge, slik som i Oslo og Bergen, er det nå mye pågående smitte. Samtidig er det mange kommuner som knapt har hatt noe smitte.

Relatert