Tidligere president Barack Obama holder ikke tilbake i kritikken av sittende president Donald Trump. Her fra et valgmøte for Joe Biden i oktober. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB
Tidligere president Barack Obama holder ikke tilbake i kritikken av sittende president Donald Trump. Her fra et valgmøte for Joe Biden i oktober. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB

Obama: – Demokratiet vårt synes å være på randen av krise

USAs tidligere president Barack Obama skriver i sine memoarer at USA er dypt splittet, og at Donald Trumps avgang ikke vil være nok til å samle landet.

I boka Et lovet land , som utkommer på norsk tirsdag 17. november, reflekterer Obama over de fire årene som har gått siden presidentperioden utløp. Obama var president fra 2009 til 2017, og Et lovet land er den første av to planlagte bøker som utgjør hans memoarer.

– Demokratiet vårt synes å være på randen av krise – en krise som har grobunn i en fundamental konkurranse mellom to motstridende visjoner av hva Amerika er og hva det burde bli, skriver 59-åringen i et utdrag som ble delt i magasinet The Atlantic torsdag.

Krisen har etterlatt samfunnet delt, sint og mistroisk, mener han. Obama skriver også at krisen har åpnet for pågående brudd mot normer, beskyttelser og tilslutning til grunnleggende fakta som både republikanere og demokrater en gang tok for gitt.

Obama synes valgseieren til hans tidligere visepresident Joe Biden og den påtroppende presidentens visepresidentkandidat Kamala Harris er oppmuntrende.

– Jeg vet imidlertid også at intet enkeltvalg kan løse problemet. Vi er dypt splittet og har store utfordringer. Om jeg forblir håpefull, er det i stor grad fordi jeg har lært å ha tro på mine medborgere, særlig den neste generasjon, skriver Obama.

Han skriver videre at boka er for den neste generasjonen, en invitasjon til å gjenskape verden og skape et USA som endelig samler alt det beste ved oss.

Hardt ut mot Donald Trump i intervju

I et ferskt intervju med «60 minutes» kommenterer Obama påstandene til Donald Trump om valgfusk.

Intervjuet sendes på TV søndag, men natt til fredag delte CBS News et klipp fra intervjuet.

Obama, som også gikk hardt ut mot den sittende presidenten da han drev valgkamp for Joe Biden, er svært kritisk til påstandene.

– De ser ut til å være motiverte. Delvis fordi presidenten ikke liker å tape, og aldri innrømmer tap, sier Obama.

Videre sier han at andre republikanere som kaster seg på Trumps ubegrunnede påstander setter demokratiet i fare.

– Jeg er mer bekymret over det faktum at andre republikanske tjenestemenn som helt klart vet bedre følger etter på dette, og gjenspeiler ham på denne måten.

– Det er enda et steg i å fjerne legitimiteten til ikke bare den kommende Biden-administrasjonen, men demokratiet i sin helhet. Og det er en farlig vei.

President Trump har nektet å godta valgnederlaget, og har levert en rekke søksmål med anklager om svindel i en rekke stater. Det foreligger foreløpig ingen bevis for Trumps anklager.

I intervjuet med «60 minutes» snakker Obama også om sin kommende bok. Der konfronterer han direkte det han mener er Trumps rasistiske politikk, og skriver at han tror valget av han selv som president i 2008 startet en bølge av bitterhet og splittelse, som han mener endret det republikanske partiet, skriver CNN.

– Skapte panikk

Ifølge CNN kommer Obama i boken sin innom den såkalte birther-kontroversen, da Donald Trump påsto uten grunnlag at Obama ikke var født i USA.

– Det var som om min tilstedeværelse i Det hvite hus hadde skapt en dyp form for panikk, en følelse av at naturens orden var blitt forstyrret. Det var det Donald Trump forsto da han begynte å dele påstander om at jeg ikke var født i USA, og derfor ikke var en legitim president, skriver han.

Ifølge Obama lovet Trump en eliksir mot angsten til millioner av amerikanere som ble skremt av tanken på en svart mann i Det hvite hus.

Han stiller også spørsmål om hvorvidt motstanderen i 2008-valget, John McCain, ville valgt en annen visepresidentkandidat enn Alaska-guvernøren Sarah Palin, om han fikk muligheten til å prøve igjen.

– Gjennom Palin virket det som de mørke ideene som hadde vandret i utkanten av partiet, fikk plass på scenen: fremmedhat, anti-intellektualisme, paranoide konspirasjonsteorier, og en forakt for svarte og brune, skriver han.

– Sov lenge i en måned

Obama tilstår også at han røykte opptil 10 sigaretter om dagen mens han var president. Han byttet til slutt til nikotintyggegummi, etter kommentarer om røykånde fra døtrene. Han sier også at han skriver boka for hånd, og hevder han ikke evner å være kortfattet. Videre forteller han om hva han og kona Michelle gjorde etter de forlot Det hvite hus i januar 2017, fysisk og følelsesmessig utmattede.

– I en måned sov jeg og Michelle lenge, spiste lange middager, gikk lange turer, svømte i havet, gjenskapte vennskapet vårt, gjenoppdaget kjærligheten, og planla for en mindre begivenhetsrik, men forhåpentligvis like tilfredsstillende andre akt, står det.

I en anmeldelse i New York Times skriver den nigerianske forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie at Obama er flink til å stille seg selv tøffe spørsmål i boka.

– Samtidig er det lite av hva de beste memoarene har: ektefølte åpenbaringer om en selv. Så mye er fortsatt frakoblet. Det er som om følelsesaspektet i seg selv tones ned, fordi han frykter overdrevne følelser, skriver hun.

Relatert