Disse tallene forteller Vinmonopolet at folk er mer hjemme

Vinmonopolet har hatt et historisk godt salgsår, og det er en tydelig forskjell på hvor folk handler under koronapandemien.

– Det har vært et historisk år, vi kommer til å selge rundt 40 prosent mer enn i fjor, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Vinmonopolet regner med å selge et sted mellom 110 og 115 millioner vareliter i år. I fjor solgte selskapet drøyt 80 millioner liter.

I oktober økte salget med 55 prosent målt mot samme måned i fjor.

– Salget øker særlig mye hos grensepolene. Full stans i både grensehandel og taxfree-handel, sammen med betydelig reduserte skjenketider er det som forklarer denne historiske veksten, sier Nordahl.

Økning i bydeler og pendlerkommuner

Vinmonopolet ser tydelige tegn på at mange er mer hjemme enn de pleier:

– Vi ser en endring i at de polene som er der folk bor, altså i bydelene og i pendlerkommuner der folk har hjemmekontor, de har en mye høyere vekst enn sentrumspolene, sier kommunikasjonssjefen.

Han forteller at de fire filialene i Oslo sentrum, er blant butikkene som på tross av de historisk gode tallene, har en nedgang i salget.

REKRODSALG: Kommunikasjonssjef Jens Nordahl har opplevd rekordsalg under pandemien.
REKRODSALG: Kommunikasjonssjef Jens Nordahl har opplevd rekordsalg under pandemien. Foto: Ingvild Fjelltveit/TV 2

– Oslo S og Oslo City har nedgang, mens på Kolbotn rett utenfor Oslo, har veksten vært på nesten 70 prosent hittil i år. Det illustrer veldig godt denne forskjellen. Der folk bor går salget merkbart opp, mens i bysentrum landet rundt, så er det en begrenset vekst og noen steder også da en nedgang.

Vil ha julehandel i november

Desember er vanligvis polets beste salgsmåned, og i år forventer kommunikasjonssjefen at omsetningen når nye høyder.

KØ: Det var lange køer utenfor Vinmonopolet på Grunerløkka lørdag.
KØ: Det var lange køer utenfor Vinmonopolet på Grunerløkka lørdag. Foto: Ingvild Fjelltveit/TV 2

Det er bare et begrenset antall kunder som slipper inn i butikkene av gangen av smittevernshensyn, og frykten er derfor at køene utenfor blir svært lange.

– Det kommer til å bli stort trøkk. Så i år oppfordrer vi folk til å gjøre innkjøpene på en formiddag, aller helst tidlig i uken. Og det aller beste ville vært om folk flyttet en del av juleinnkjøpene sine til november, sier Nordahl.

– Drikker ikke mer

Til tross for en økning i alkoholsalget i Norge, er det så langt ikke noe som tyder på at alkoholkonsumet har gått opp, ifølge SSB.

– Mange har nok spekulert i det, men der har vi tall, både fra FHI, SSB og Opinion, og alle undersøkelsene herfra indikerer et ganske stabilt alkoholkonsum, sier Nordahl.

– Vi håper jo definitivt ikke at alkoholkonsumet øker under korona, legger han til.

Relatert