President Donald Trump på vei ut av Air Force One med førstedame Melania Trump og sønnen Barron Trump. Foto: Patrick Semansky / AP
President Donald Trump på vei ut av Air Force One med førstedame Melania Trump og sønnen Barron Trump. Foto: Patrick Semansky / AP

Fox News: Dette må til for at Trump skal erkjenne nederlag

Donald Trump er innstilt på å erkjenne valgnederlag hvis han ser det ikke er mulig å nå fram i rettsvesenet, hevder kilder overfor Fox News.

De ikke navngitte kildene kanalen har snakket med sier at Trump i så fall også vil bidra til en fredelig maktoverføring.

Nyhetsbyrået AP melder at noen av Trumps medarbeidere og støttespillere har oppfordret ham til å erkjenne nederlag. De har angivelig rådet ham til å holde en tale om dette i løpet av den kommende uken.

Trumps svigersønn Jared Kushner er en av dem som skal ha bedt ham om å akseptere valgutfallet, selv om presidenten er svært kritisk til hvordan valget ble gjennomført. Kushner skal ha fortalt flere han kjenner om sin oppfordring til Trump.

Fox News er kjent som en Trump-vennlig kanal.

Lite konkret

Samtidig mener andre i kretsen rundt Trump at han bør fortsette kampen for å få omgjort valgresultatene i flere delstater. Trumps sønner og hans advokat Rudy Giuliani befinner seg i denne leiren, ifølge AP.

Giuliani har angivelig lovet Trump å framskaffe bevis for valgfusk. Men foreløpig har han lite konkret å vise til. Trumps valgkampstab har så langt hatt lite suksess i rettsvesenet i etterkant av valget.

Lørdag innkalte Giuliani amerikanske medier til en ny utendørs pressekonferanse, men heller ikke her ble det lagt fram konkrete bevis for valgfusk.

I stedet fikk valget av sted for pressekonferansen en viss oppmerksomhet. Den ble holdt på parkeringsplassen til et gartnerfirma i Philadelphia ved siden av en sexbutikk.

– Vil skape inntrykk

En del av kildene som AP har snakket med, trodde Trump i løpet av helgen ville legge en plan for veien videre.

Den vil temmelig sikkert omfatte flere søksmål og rettsprosesser. Men noen av kildene tror rettstvistene dreier seg mest om å skape et inntrykk av å kjempe videre.

Etter at Biden lørdag var blitt erklært som seierherre av en rekke amerikanske medier, leverte Trumps valgkampstab inn et nytt søksmål.

Denne gangen forsøkte de seg i delstaten Arizona. Trump-medarbeiderne og Det republikanske partiet krever at et stort antall stemmesedler må gjennomgås på nytt manuelt.

Årsaken er en påstand om at noen stemmesedler ble behandlet feil av valgmedarbeidere.

– Mediene har ikke myndighet til å avgjøre utfallet av amerikanske valg, understreker Trumps advokat Jenna Ellis i en kronikk på nettsidene til Fox News.

Bakgrunnen for at Biden er utpekt som valgvinner er en rekke mediers vurdering om at Trump ikke lenger har mulighet til å ta ham igjen i opptellingen av stemmene.

(©NTB)

Relatert