Joe Biden: – Jeg skjønner at dere er skuffet

USAs kommende president Joe Biden talte blant annet til Trump-fansen under sin seierstale i Delaware natt til søndag.

TV 2 utpekte Joe Biden som USAs nye president fredag ettermiddag. Lørdag, rett før klokken 17.30, gjorde nyhetskanalen CNN og nyhetsbyrået AP det samme, før andre amerikanske nyhetsorganisasjoner fulgte etter.

– Folkens, folket har talt, og gitt oss en overbevisende seier for oss, folket. Vi vant med mest stemmer noensinne i historien. 74 millioner, sier Biden i sin seierstale natt til søndag norsk tid.

Statsminister Erna Solberg er blant statslederne som allerede har gratulert Biden med valgseieren.

Seierstale

Natt til søndag gikk Biden på scenen den i lille byen Wilmington i delstaten Delaware, der han bor. Der erkjente hans selv seieren sin foran publikum.

FEIRET: Mens Joe Biden holdt sin seierstale ble det feiret av hans støttespillere landet rundt. Dette bildet er fra New York.
FEIRET: Mens Joe Biden holdt sin seierstale ble det feiret av hans støttespillere landet rundt. Dette bildet er fra New York. Foto: Mary Altaffer

På grunn av koronapandemien var dette ikke en planlagt folkefest, og rundt 300 personer har fått slippe inn på selve området foran scenen. Resten må holde seg ved parkeringsplassen utenfor.

Ifølge CNN ble seierstalen, som omhandlet at amerikanere må finne et samhold, skrevet en god stund siden, men har gjennomgått en del justeringer denne uken.

Da han holdt en tilsvarende tale samme sted døgnet før turte han ikke å erklære seier, men uttalte at han var sikker på seier.

Harris talte

Det var visepresidentkandidat Kamala Harris som gikk først på scenen, rett før klokken 02.30 norsk tid.

– Dere har valgt Joe Biden til å bli USAs neste president, erklærer hun.

FYRVERKERI: Bidens tale ble avsluttet med fyrverkeri, og han fikk også med seg kona Jill og barnebarna på scenen.
FYRVERKERI: Bidens tale ble avsluttet med fyrverkeri, og han fikk også med seg kona Jill og barnebarna på scenen. Foto: Andrew Harnik

Hun omtalte Biden som en president som «representerer det beste i alle amerikanere»

– Jeg vet ting har vært utfordrende, spesielt de siste månedene. Smerten og utfordringen har vært store, men vi har også sett sjenerøsiteten og modigheten deres. Dere har marsjert og organisert for rettferdighet i måneder, sier Harris.

Hun takket alle som har arbeidet på valgkampen.

– Dere har beskyttet integriteten til demokratiet vårt, sier hun.

Jubel

Til høylytt jubel og overdøvende biltuting gikk hovedpersonen på scenen klokken 02.40 norsk tid. Som ventet lovet han å være en president som skal forsøke å forene demokrater og republikanere.

– Jeg lover å forene nasjonen, ikke splitte den. Jeg skal ikke se røde og blå stater, sier han.

Han kom også med en klar oppfordring til sine meningsmotstandere:

– Til alle dere som stemte for president Trump: Jeg skjønner at dere er skuffet i natt. Jeg har tapt noen ganger jeg også, uttaler Biden.

– Men nå er det på tide å legge vekk den harde retorikken. Vi må senke temperaturen. Vi må se hverandre igjen. Vi må lytte til hverandre igjen. For å komme oss videre må vi slutte å se på motstanderne våre som fiender. De er ikke fiender, de er amerikanere, sier han videre.

Lanserte koronaplan

Han lanserte også en del sin slagplan for å bekjempe koronaviruset. Han lover å samle en gruppe ledende forskere allerede mandag kommende uke. De skal bidra til overgansteamet hans, og lage Biden-administrasjonens oppskrift for å bekjempe viruset som herjer i USA. Alle de fem siste døgnene er det registrert over 100.000 nye smittetilfeller i USA, ifølge Wordometers oversikt.

– Vi kan ikke reparere økonomien, gjenerobre helsen vår eller nyte livets viktigste øyeblikk, som å klemme et barnebarn, bursdager, skoleavslutninger og øyeblikkene som betyr mest før vi får viruset under kontroll, sier Biden.

– Planen vil bygges på et grunnfjell av vitenskap. Det vil bygges av medmenneskelighet, empati og bekymring, sier han videre.

Spilte Kygo-låt

Da Harris' og Bidens familier avslutningsvis kom på scenen, og den kommende presidenten sto omkranset av kona Jill og barnebarna, ble Whitney Houston- og Kygo-låten «Higher Love» spilt.

Seansen natt til søndag ble avsluttet med fyrverkeri.

Trump på golftur

Kort tid før Biden ble erklært som vinner av presidentvalget lørdag ettermiddag, dro president Donald Trump til en golfklubb i Virginia, der han spilte i flere timer. Da han kom hjem fra turen ble han møtt av tusenvis som feiret tapet hans utenfor Det hvite hus og ved plassen som har fått navnet Black Lives Matter Plaza.

Det hvite hus signaliserte overfor journalister at president Donald Trump ikke kom til å vise seg offentlig i løpet av lørdag, og at han ikke ville komme med noen offentlig uttalelse natt til søndag norsk tid. Trump ble observert da han poserte for bilder under en bryllupsfest, men da uten å kommentere valget.

På Twitter har han ikke lagt skjul på hva han synes om valget:

– Jeg vant valget med stor margin, skrev han på Twitter i 16-tiden lørdag.

Den meldingen er siden blitt markert med en advarsel av Twitter. I en uttalelse har Trump sagt at «valget er langt fra over».

Flere søksmål

Hans personlige advokat Rudy Giuliani kom lørdag med anklager om valgfusk i blant annet delstaten Pennsylvania. Påstandene er så langt ikke dokumentert.

Trump-valgkampen har levert en rekke valgkampsrelaterte søksmål for å utfordre resultatet i forskjellige distrikter, men ifølge nyhetsbyrået AP tror ikke juseksperter at dette vil utgjøre noen forskjell.

Den nye presidenten tas i ed 20. januar 2021. Før det skal blant annet valgmannskollegiet møtes, noe som skjer i midten av desember.

Relatert