demokratisk senator:

– Nå må USA glemme Trump, og komme seg på beina igjen

Joe Biden skriver i en uttalelse lørdag at han er dypt beæret over den tilliten det amerikanske folket har vist ham ved å velge ham som president. Samtidig ber senator Chuck Schumer Trump erkjenne nederlaget.

– Jeg er beæret og ydmyk ovenfor av den tilliten det amerikanske folket har vist meg ved å velge meg og visepresident Harris, skriver Biden i en uttalelse lørdag.

Uttalelsen kommer kort tid etter at en rekke amerikanske medier har utpekt Biden som vinner av valget. Dette gjorde TV 2 allerede fredag ettermiddag.

– Dette beviser enda en gang at demokratiet banker dypt i hjertet til Amerika, skriver han, og understreker at det er fantastisk at så mange har brukt stemmeretten sin i årets valg.

Vil samle folket

Biden skriver videre at han ønsker å samle folket.

– Med valgkampen over, er det på tide å legge sinnet og den krasse retorikken bak oss og finne sammen som nasjon, skriver han.

Joe Biden fikk over 74 millioner stemmer presidentvalget. Dette er det meste en presidentkandidat noen gang har fått i amerikansk historie. Samtidig fikk Donald Trump 70 millioner stemmer, som er nest mest for en presidentkandidat.

– En stor jobb

Biden understreker i en melding han la ut på Twitter kort tid etter at amerikanske medier utpekte ham som vinner, at det er mye arbeid som ligger foran ham.

– Jobben som ligger foran oss blir hard, men jeg kan love dere dette; jeg skal være en president for hele USA – uansett om du stemte på meg eller ikke, skriver han.

Senatets mindretallsleder, Chuck Schumer, gikk lørdag på talerstolen og ba Trump erkjenne valgnederlag.

– Du tapte, og det var en helt rettferdig prosess der det ikke har vært noe fusk. Nå må USA glemme deg, og vi må komme oss opp på beina igjen, sier han.

– Den lange, mørke natta i USA er over. Nå kan vi begynne å få løst krisene i landet vårt. Dra hjem til Florida, Trump, sa Schumer.

– Kunne ikke vært stoltere

Hillary Clinton, som tapte i valgkampen mot Trump for fire år siden, sier til ABC News at Joe Biden og Kamala Harris nå er historiske.

– En avvisning av Trump, en blank side i boken for USA. Takk til alle som har fått dette til å skje, sier hun.

Også Barack Obama, som var president fra 2009 til 2017, hyller den nye presidenten.

– Jeg kunne ikke vært stoltere, sier han i en uttalelse på Twitter.

Han sier videre at så fort alle stemmene er talt opp, vil det være klart at Biden og Harris har vunnet en historisk seier.

– Gratulerer

MØTTES: I 2015 møtte Jens Stoltenberg daværende president Barack Obama og daværende visepresident Joe Biden i forbindelse med sin stilling i NATO.
MØTTES: I 2015 møtte Jens Stoltenberg daværende president Barack Obama og daværende visepresident Joe Biden i forbindelse med sin stilling i NATO. Foto: Daniel Sanum Lauten / TV 2

Erna Solberg har også tatt til Twitter lørdag kveld og gratulert Biden.

– På vegne av norske myndighetene vil jeg gratulere Joe Biden med valgseieren. USA er Norges viktigste allierte og vi jobber tett sammen på mange områder. Jeg ser fram til å utvikle samarbeidet vårt videre med mister Biden og Kamala Harris, skriver Solberg.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har gratulert valgvinneren.

– Jeg vil gratulere Joe Biden som USAs neste president, og Kamala Harris som den neste visepresidenten. Jeg kjenner Biden som en tilhenger av vår allianse, og ser frem til å jobbe tett med ham. Et sterkt NATO er bra for både Nord-Amerika og Europa, skriver han på Twitter.

Relatert