PÅ VEI UT: President Donald Trump forlater en pressekonferanse i Det hvite hus natt til fredag. Foto: AP/Evan Vucci)
PÅ VEI UT: President Donald Trump forlater en pressekonferanse i Det hvite hus natt til fredag. Foto: AP/Evan Vucci)

— Vil være overrasket om han ikke prøver å benåde seg selv

TV 2s USA-eksperter er enige: Joe Biden kommer til å få landet på rett kjøl igjen, men ikke uten utfordringer.

— Jeg tror Joe Biden kommer til å sikte seg inn på å være mannen som tar skuta tilbake på rett kjøl og får orden på sakene igjen, sier historiker og forfatter Hans Olav Lahlum.

Han mener den påtroppende presidenten med sin lange fartstid i politikken, har et godt utgangspunkt for å tre inn i den nye stillingen.

— Han har vært på vei både inn og ut tidligere. Han kjenner virkelig dette og vet hva som trengs, sier han og fortsetter:

— Biden er som en midtbanespiller som kommer opp i en tid for angrepsspillerne, og det gjenstår nå å se om han kan trekke politikken litt inn mot midten og klare å vri stabelen.

Avdekket alle ødeleggelser

TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen sier Biden har mange ting å ta tak i når han trer inn i Det hvite hus.

— Koronapandemien har avdekket alle de måtene USA allerede er ødelagt på. Helsesystemet, det økonomiske systemet, store skiller mellom fattige og rike og mange mennesker som rett og slett ikke har menneskeretten til helsedekning, sier han.

Tror Trump vil benåde seg selv

Lahlum sier han er spent på hvordan Donald Trump vil reagere i perioden frem mot overgangen 20. januar neste år.

— Donald Trump har en del utfordringer når det gjelder rettsvesenet. Han har diverse saker som ligger og venter i rettssystemet som kan komme opp mot han der, sier han.

Som president i USA har man mulighet til å benåde straffedømte. Denne retten er noe Trump har snakket om å benytte seg av tidligere.

— Jeg vil være overrasket om han ikke prøver å benåde seg selv, sier Lahlum.

Lahlum tror denne overgangen byr på store friksjoner, ettersom det nå blir partiskifte, noe han betegner som et ganske bittert skifte.

TALER: Joe Biden taler til sine støttespillere. Foto: AP Photo/Paul Sancya
TALER: Joe Biden taler til sine støttespillere. Foto: AP Photo/Paul Sancya

— «Trump-ismen» forsvinner ikke

Eirik Bergesen tror ikke nødvendigvis dette er det siste man ser til Donald Trump i Det hvite hus.

— Han kan stille til valg igjen om fire år. Han kan i hvert fall true med å gjøre det, og dermed holde partiet sitt som gissel. «Trump-ismen» forsvinner ikke igjen med en gang, sier han.

Donald Trump har de siste fire årene ikke bare mistet velgere. Han har fått flere nye velgere, og ifølge Bergesen har han også klart å utvide i en del grupper han ikke hadde tidligere.

Eirik Bergesen tror ikke nødvendigvis man blir kvitt nåværende president Donald Trump umiddelbart etter presidentskifte.
Eirik Bergesen tror ikke nødvendigvis man blir kvitt nåværende president Donald Trump umiddelbart etter presidentskifte. Foto: Carlos Barria

Mer systemkritikk

Han tror Trump-velgerne ønsker seg mer av systemkritikken Trump har utvist i årene han har vært president.

— Det systemet Joe Biden har vært en del av etter 36 år i kongressen, har vært upopulært, og det er derfor Donald Trump kom inn i politikken, mener Bergesen.

Han fortsetter:

— Det de ikke ønsker seg, er tilbake til det som en gang var — det som var normalen under åtte år med visepresident Biden. De ønsker seg noe nytt, og de må få noe nytt.

Ikke tilbudt løsninger

TV 2s USA-kommentator og forfatter Thor Steinhovden mener en av Trumps store utfordringer har vært at han ikke har klart å tilby løsninger på amerikanernes problemer.

— Hva vil Joe Biden gjøre med USA?

— Joe Biden har lovet at han skal klare å takle den største utfordringen som USA står overfor, nemlig koronapandemien. Og selv om han kom inn med en forsonende tone her, vil han veldig fort kunne eie pandemien selv med økonomien som kommer med det, sier Steinhovden.

Relatert