Joe Biden vinner Arizona

Donald Trump har stukket av med tre viktige vippestater, men Joe Biden vinner Arizona, og tar dermed 11 viktige valgmenn.

TV 2 utpeker Joe Biden til vinner av den viktige vippestaten Arizona.

Dette er første gang siden 1996 at en demokrat vinner delstaten.

Trump vant delstaten med 91.000 stemmer, eller 3,5 prosentpoeng i 2016. Forrige demokrat til å vinne delstaten var Bill Clinton i 1996. Obama tapte klart til både John McCain og Mitt Romney i sine to valgkamper.

Fremdeles hersker det usikkerhet i vippestatene Georgia og Pennsylvania.

Joe Biden sa i sin tale onsdag morgen at han tror han har gode sjanser til å vinne Georgia.

Trump tok Texas

Florida, Ohio, Iowa og Georgia, som er fire av flere vippestater som preger det amerikanske presidentvalget.

Trump ble tidlig onsdag utropt som vinner i Texas, som er en ventet seier for den sittende presidenten.

Trump tok også Florida, som er den delstaten med tredje flest valgmenn med 29. Ohio har 18 valgmenn, Iowa har seks, og Texas har hele 38 valgmenn.

Ohio er en helt essensiell delstat for Trump. Faktisk har ingen republikanere i moderne tid vunnet Det hvite hus uten å vinne Ohio. Trump vant delstaten klart i 2016.

Trump tok også Iowa for fire år siden. Årsaken til at den nå er på spill, er at Joe Biden gjør det bedre blant hvite velgere.

Ikke valgskred for Biden

USA-kommentator og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, Hilde Restad, sier at nå som Trump har sikret Florida, kommer ikke Biden til å ta en overlegen seier.

På forhånd har flere eksperter uttalt at dersom Biden tar Florida, kom han til å ta overveldende seier.

– Det har vært snakket om hvilke scenarioer vi ville få. Dette betyr at vi sannsynligvis ikke vil få et valgskred-scenario, men vi kan fint få et scenario der Biden vinner likevel, fordi valget er veldig jevnt, sier Restad til TV 2.

USA-ekspert Eirik Bergesen sier til TV 2 at det var som å forvente at Trump kom til å ta seieren i hjemstaten.

– Det har vært sagt at hvis Florida går, kommer valgskredet, men det har samtidig vært usikkert. Jevnt er det og det blir det, sier Bergesen.

Biden fortsatt favoritt til å vinne

Ved forrige valg vant Trump Florida med 1,2 prosentpoeng av stemmene over Hillary Clinton. Årsaken var i stor grad Trumps popularitet hos velgere over 65 år.

Dersom Trump hadde tapt Florida, hadde han hatt svært liten mulighet til å vinne gjenvalg.

Den sittende presidenten ligger nå altså bedre an, men han må likevel vinne de aller fleste av vippestatene for å fortsette i Det hvite hus.

For Joe Biden holder det å vinne Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, forutsatt at han holder på alle de andre statene Clinton vant sist.

Onsdag ettermiddag hadde Biden overtatt ledelsen i den svært viktige vippestaten Michigan, og ligger nå drøyt 10.000 stemmer foran.

Florida er den sittende presidentens hjemstat, etter at han endret fra New York i fjor.

Relatert