Kompensasjonsordningen til serverings- og reiselivsnæringen forlenges

Kontantstøtteordningen for bedrifter innen reiseliv og servering forlenges til og med februar neste år. I tillegg senkes terskelen for å få støtte.

UTVIDES: Fra restauranten Gaffel og karaffel i Stavanger sa næringsministeren at ordningen for serverings- og reiselivsbransjen utvides. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
UTVIDES: Fra restauranten Gaffel og karaffel i Stavanger sa næringsministeren at ordningen for serverings- og reiselivsbransjen utvides. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– Det opprinnelige kravet om 40 prosents fall i omsetningen senkes nå til 30 prosent. Det er et målrettet tiltak for å inkludere flere serveringsbedrifter i ordningen, sa næringsminister Iselin Nybø (V) da hun kom med nyheten på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Hun håper endringen vil bidra til at flere aktører i serveringsbransjen kan klare seg.

– Vil gi nødvendig forutsigbarhet

Nybø sier at ordningen er endret etter samtaler og møter med bransjen.

– Vi har sett på hvordan ordningen kan endres og tilpasses slik at den passer bedre til situasjonen som vi er i akkurat nå. Regjeringen har besluttet å forlenge ordningen til og med februar 2021. Det vil gi nødvendig forutsigbarhet for næringen og bransjene fremover, sier næringsministeren.

Støttenivået økes også fra 50 til 60 prosent.

– Det innebærer at ordningen dekker inntil 60 prosent av næringens faste uunngåelige kostnader, avhengig av hvor høyt omsetningsfallet blir, forklarer næringsministeren.

Taket for hvor mye en bedrift maksimalt kan få, heves også fra 10 millioner kroner til 50 millioner kroner i måneden.

– Kompensasjonsgraden bør økes

Både NHO-direktør Ole Erik Almlid og direktør i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener at justeringene går i riktig retning.

– Men vi mener fortsatt at satsene og innretningen burde vært bedre i dagens situasjon, både for reiselivet og for bedrifter i andre bransjer som i dag ikke er omfattet av ordningen. Vi mener at kompensasjonsgraden bør økes til 70 prosent og at ordningen bør være generell. Regjeringen har fortsatt tid til å justere dette før saken kommer til Stortinget, sier Almlid.

PÅ RETT VEI: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen er glad for at regjeringens støtteordning til reise- og utelivsbransjen forlenges. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PÅ RETT VEI: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen er glad for at regjeringens støtteordning til reise- og utelivsbransjen forlenges. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen er glad for regjeringen utvider ordningen.

– Virke er glad for at regjeringen nå viser noe mer langsiktighet i planene sine for å hjelpe virksomhetene gjennom krisen. Det har vi etterlyst lenge.

Han sier økt forutsigbarhet for virksomhetene som er rammet hardt av pandemien og smitteverntiltakene er viktig for å sikre arbeidsplasser.

– Samtidig mener vi at endringen i den såkalte ventilordningen ikke er tilstrekkelig. Det er mange rammede virksomheter som ikke kommer inn under ordningen, og det vil vi følge opp videre, sier Horneland Kristensen.

Disse kan få støtte

I tillegg til hoteller og serveringssteder, kan bedrifter innen disse bransjene søke om støtte gjennom ordningen:

  • Alpinanlegg
  • Event-, messe- og konferansearrangørene
  • Museer, fornøyelses- og opplevelsesparker
  • Formidlingsbransjen
  • Passasjertransport med buss og båt
  • Groundhandling og bakketjenester
  • Reiselivsrelatert utleie av biler og sports- og fritidsutstyr

Dessuten har regjeringen laget en egen ordning rettet mot andre småbedrifter og butikker som er helt avhengig av turister for å holde det gående. Også denne støtteordningen blir forlenget til å gjelde ut februar.