Restauranter verden over slåss om å få tak i denne eksklusive boksen fra Norge

Eksplosiv etterspørsel etter norsk silderogn har skapt eksport-boom. – Vi kunne ha produsert mye, mye mer.

Alexander Grøntvedt holder frem den lille boksen, som kokker verden over vil ha tak i, når telefonen plutselig ringer.

– Nå ringer de etter rogn, sier Grøntvedt og ler.

Etterspørselen etter norsk silderogn har nemlig eksplodert på verdensmarkedet.

Hos sjømatselskapet Grøntvedt Pelagic på Trøndslagskysten ble 400 tonn silderogn revet bort på én måned.

– Vi kunne ha produsert mye, mye mer, sier Grøntveit, som er selskapets operative leder.

«Alle» vil ha hvit kaviar

I 2018 var eksportverdien på silderogn fra Norge 35 millioner kroner - så eksploderte det.

Så langt i år er verdien tidoblet, til 340 millioner - og ligger an til å ende på en halv milliard.

Også en av Norges beste sushikokker har hørt om den hvite kaviaren fra Norge.

PYNT: Rogn farges ofte svart eller oransje for å gjøre den mer dekorativ.
PYNT: Rogn farges ofte svart eller oransje for å gjøre den mer dekorativ. Foto: Kåre Breivik / TV 2

- Jeg har hørt at mange gode restauranter bruker sildekaviar nå, blant annet i Oslo. Jeg vil også begynne å bruke det snart, sier Sergey Pak, kjøkkensjef på restauranten Nama i Bergen.

Rogn - eller kaviar som det også kalles - er mye brukt i det asiatiske kjøkken.

– Alle typer kaviar har forskjellig smak, og det er en veldig viktig ingrediens i det japanske kjøkken, sier Pak.

TOPPING: Kaviar brukes som sushitopping.
TOPPING: Kaviar brukes som sushitopping. Foto: Kåre Breivik / TV 2

I Asia er interessen for silderogn er høyere enn noen gang.

– Det er en voldsom vekst i eksporten, og ikke minst verdien har tidoblet seg på de to årene. Det er formidabelt, og det så vi ikke helt komme, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for sild og makrell i Sjømatrådet.

Nye fabrikker popper opp

Den økte etterspørselen skyldes at eksporten i lodderogn fra Island, som har forsynt verdensmarkedet i årevis, har stoppet helt opp. Loddefisket i Barentshavet er stanset på grunn av lav bestand av fiskearten lodde.

Det har gitt en voldsom boom for sildefiskere langs norskekysten.

SATSER: Hos sjømatselskapet Grøntvedt Pelagic i Ørland kommune, satser de for fullt på silderognproduksjon.
SATSER: Hos sjømatselskapet Grøntvedt Pelagic i Ørland kommune, satser de for fullt på silderognproduksjon. Foto: Frank Lervik / Screen

For få år siden fantes kun to silderognfabrikker i Norge, i år finnes ti slike anlegg langs kysten, viser en oversikt TV 2 har fått fra Sjømatrådet.

Og prisen på den hvite kaviaren er doblet på få år - og ligger nå i snitt på over 70 kroner per kilo.

– Hvor mye penger tjener dere på dette?

– Hehe. Hvor mye penger vi tjener skal vi ikke si så detaljert om, men det var god butikk, ja. Det skal jeg ikke legge skjul på, sier Alexander Grøntvedt hos Grøntvedt Pelagic.

KILOPRIS: Et kilo hvit kaviar koster nå det dobbelte av hva det gjorde for få år siden.
KILOPRIS: Et kilo hvit kaviar koster nå det dobbelte av hva det gjorde for få år siden. Foto: Sildesalgslaget

Det internasjonale havforskingsrådet (ICES) anbefaler at loddefisket stenges i 2021 også - så sildeeventyret fortsetter.

- Blir det ekstra arbeidsplasser av dette?

– Ja. Isolert sett skaper dette 100 nye arbeidsplasser bare i år. Vi er en sesongbedrift, og dette forlenger sesongen for dem som allerede er her, sier Grøntvedt, som satser videre til neste år.

– Vi tror kanskje dette er starten på et godt eksportprodukt fra Norge som kan holde seg over tid, sier Jan Eirik Johnsen fra Sjømatrådet.

Relatert