BEKYMRET: Statsepidemiolog Anders Tegnell er bekymret for smittesituasjonen som eskalerer, særlig i Europa.
BEKYMRET: Statsepidemiolog Anders Tegnell er bekymret for smittesituasjonen som eskalerer, særlig i Europa. Foto: Claudio Bresciani

– Det kommer til å bli en tøff høst

Statsepidemiolog Anders Tegnell er bekymret for smittesituasjonen, etter at det har vært en rekorduke med smittetilfeller og dødsfall, særlig i Europa.

Tirsdag ettermiddag holdt Sverige og statsepidemiolog Anders Tegnell pressekonferanse for å orientere om koronasituasjonen i landet.

Han påpeker at det nok en gang har vært en rekorduke i verden med antall smittede og dødsfall.

– Det er fortsatt slik at det er en drastisk økning i verden når det gjelder smittede og dødsfall.

Tegnell viser til tall fra deler av Europa, sammenlignet med Sverige, og forbereder svenskene på at de går en tøff tid i møte.

– Det kommer til å bli en tøff høst, og det kommer til å være tøft, inntil dette er over, sier han.

Tegnell påpekte at de ser en generell økning i alle aldersgrupper, men at økningen er noe mindre blant de mellom 60 og 70 år. Det påvirker det svenske helsevesenet i økende grad.

Under pressekonferansen viser han til en utvikling mot våren.

– Vi nærmer oss et kritisk punkt, sier han.

Skåne hardt rammet

Hvordan smittesituasjonen er i regionene varierer imidlertid.

I Skåne er det nå vedtatt strengere koronarestriksjoner enn i resten av Sverige. Alle i fylket oppfordres nå til å unngå både kollektivtrafikk og butikker.

– Vi ser en drastisk økning i Skåne med en betydelig økning de siste ukene.

Alle innbyggere oppfordres også til å unngå innendørsmiljøer som museer, bibliotek, basseng og treningssentre. Anbefalingen gjelder ikke nødvendige besøk på matbutikk og apotek.

Fylket i Sør-Sverige har også besluttet å beholde et tak på 50 personer på kultur- og idrettsarrangementer selv om regjeringen hever antallet til 300.

I resten av Sverige vil det fra 1. november være mulig å ha opptil 300 publikummere på fotballkamper, konserter og teaterforestillinger.

Nedjustert tall

Det siste døgnet har det vært en dobling av antall koronapasienter som får intensivbehandling i Skåne. Antallet har økt fra fem til ni.

Sverige har justert ned det offisielle tallet på døde i koronapandemien med 15 personer. Totalen ligger nå på 5.918.

Til sammen er det registrert 115.785 smittetilfeller i landet. 5.191 av disse er registrert siden fredag, viser oversikten til Folkhälsomyndigheten.

Relatert