FORVIRRING: Regjeringen presenterte i dag en rekke nye tiltak for å hindre smitte av koronaviruset i samfunnet. Det har ført til forvirring.
FORVIRRING: Regjeringen presenterte i dag en rekke nye tiltak for å hindre smitte av koronaviruset i samfunnet. Det har ført til forvirring.

Full forvirring med nye koronatiltak – her er fasiten

Regjeringen har innført nye koronatiltak for å slå ned på smitten, men mange nordmenn sliter med å forstå hva rådene egentlig betyr i praksis.

Mandag ettermiddag la regjeringen frem nye nasjonale koronatiltak. I etterkant av pressekonferansen er det flere nordmenn som synes det er vanskelig å forstå hva som er lov og ikke lov nå.

Hva er egentlig forskjellen på en anbefaling og et påbud? Skal man følge de nasjonale retningslinjene eller de lokale? Og hvor mange gjester kan man egentlig invitere på middag?

TV 2 har spurt våre lesere hva de synes er forvirrende og hvilke spørsmål de sitter igjen med. Innlegget har fått over flere hundre kommentarer:

– Jeg ser ikke forskjell på de nye reglene og de vi allerede hadde?, skriver en leser til TV 2 på Facebook.

– Dette er både forvirrende og uforståelig, skriver en annen.

– Vi er en husstand som allerede er fem, hva skjer da?

Dette er ikke lov

Det aller første rådet Erna Solberg presenterte, handler om sosiale sammenkomster hjemme. Nå anbefaler regjeringen at man ikke bør ha mer enn fem gjester på besøk, enten det er hjemme, på hytta eller i hagen. De fem gjestene kommer i tillegg til hustandsmedlemmene, altså de som bor sammen i huset.

Det er likevel ett unntak til dette rådet, og det har bidratt til å gjøre flere nordmenn forvirret.

– Hvis alle gjestene er fra samme husstand kan man ha mer enn fem gjester. Det betyr at du kan invitere en familie med to voksne og fire barn på besøk, sier helseminister Bent Høie.

Her er noen eksempler på hva som er lov, og ikke lov, med de nye anbefalingene. I denne oversikten beskriver én husstand som en familie, eller et kollektiv.

Dette er lov

En familie kan invitere fem gjester fra ulike husstander

En familie på seks kan invitere fem gjester

En familie på seks kan invitere seks gjester fra samme husstand

Et kollektiv på ti kan invitere fem gjester

En person kan invitere to par fra samme husstand og en venn fra en annen husstand – totalt fem gjester

Et kjærestepar som ikke bor sammen kan invitere fire gjester

Et barneskolebarn kan invitere ti venner fra kohorten på skolen

Dette er ikke lov

En familie på fem kan ikke invitere seks gjester fra ulike husstander. Overskrider antall gjester fem, så må de komme fra samme husstand

En person som bor alene kan ikke invitere seks gjester

En person kan ikke invitere tre par

En person kan ikke invitere tre fra en husstand og tre fra en annen husstand

En ungdomsskoleelev kan ikke invitere ti venner fra skolen

Et kjærestepar som ikke bor sammen kan ikke invitere fem gjester

En familie kan ikke invitere fem personer fra samme husstand og en person fra en annen husstand

Det er også gjort egne unntak for barn i barnehage- og barneskolealder. Disse kan være sammen med sine kohorter fra skolen selv om det er flere en fem personer.

Dette unntaket gjelder ikke for elever ved ungdomsskole eller videregående.

Kohort og par

Noe av det som har bidratt til forvirring er hvordan man teller husstandsmedlemmene.

Hvis man bor sammen med kjæresten sin regnes man som en husstand. Men hvis du og kjæresten din er invitert til noen andre er man ikke lenger å regne som én husstand, men heller to gjester. Det påvirker altså antall gjester man får ha på besøk.

– Kan man invitere tre samboerpar på middag?

– Nei, med mindre de kommer fra samme husstand er det ikke lov å invitere mer enn fem gjester, sier helseminister Bent Høie.

Motstridende råd

Det er Oslo som har hatt størst smitteøkning den siste tiden. Byrådet valgte derfor å innføre egne tiltak for hovedstaden.

– Vi innfører strengere tiltak for at smitten ikke skal fortsette å øke, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Men flere av TV 2s lesere har reagert på at de lokale rådene for hovedstaden virker mindre strenge enn de nasjonale rådene.

Lokale tiltak i Oslo: Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer. I tillegg rådes man til å spre sosialiseringen utover uken, slik at man treffer maksimalt ti ulike personer i løpet av én uke.

Nasjonale tiltak: I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere.

Påbud og anbefaling

Flere Oslo-borgere lurer nå på om de skal følge det lokale påbudet om å ikke samle mer enn ti personer eller det nasjonale rådet om å ikke ha mer enn fem gjester.

– Du skal følge begge. Du skal følge både det nasjonale rådet og i tillegg har vi laget egne regler for Oslo som skal være strengere enn de nasjonale generelle retningslinjene, sier helsebyråd i Oslo, Robert Steen.

STRENGERE: Helsebyråden sier at tiltakene til Oslo er strengere enn de nasjonale tiltakene.
STRENGERE: Helsebyråden sier at tiltakene til Oslo er strengere enn de nasjonale tiltakene. Foto: Vidar Ruud

– Men de lokale tiltakene i Oslo er jo mindre strenge enn de nasjonale?

– Nei, ikke nødvendigvis. Vi har et forbud mot at man er flere enn ti på private sammenkomster. Dette tallet blir ikke påvirket av hvor mange man er i husstanden, slik som i den nasjonale anbefalingen, sier Steen.

I tillegg anbefaler byrådet at man begrenser antallet sosiale nærkontakter til ti stykker i løpet av en uke.

– Det betyr at hvis besøker fem venner den ene dagen og fem andre venner den neste dagen bør du ikke møte flere den uken, sier Espen Nakstad i Helsedirektoratet.

Påbud og anbefaling

Når det innføres lokale tiltak i norske kommuner gjelder i tillegg til regjeringens nasjonale anbefalinger.

Statsminister Erna Solberg forklarer at det er en tydelig forskjell mellom lokale og nasjonale tiltak.

– De nasjonale rådene regjeringen kom med i dag er kun en anbefaling, mens flere av de lokale tiltakene i Oslo er påbudt. Det betyr at man kan få bøter og bli straffeforfulgt hvis man ikke følger tiltakene, sier Solberg.

Relatert