KORONA: Tsjekkias helseminister har de siste ukene vært med på å innføre strenge smitteverntiltak i landet.
KORONA: Tsjekkias helseminister har de siste ukene vært med på å innføre strenge smitteverntiltak i landet. Foto: Deml Ondrej / NTB scanpix

Helseminister tatt på fersken i å bryte egne koronaregler – nå får det konsekvenser

Tsjekkia er midt i sin første store smittebølge, og landet er i unntakstilstand med strenge smitteverntiltak. Landets helseminister, som har vært med på uforme tiltakene, er nå i hardt vær for å selv ha tatt for lett på dem.

Situasjonen i Tsjekkia er kritisk. Etter at landet kom fra det uten mange smittetilfeller, koronadødsfall og smitteverntiltak i vår og i sommer, har høsten blitt annerledes. Tidlig i september skjøt nemlig smittetallene i taket.

– Økingen i antall nye smittetilfeller er enorm, og dessverre har ikke tiltakene vi har innført fungert, sier statsminister Andrej Babiš i en uttalelse på regjeringens sider.

Det er bakgrunnen for at det torsdag ble innført enda strengere tiltak.

– Jeg beklager til alle, for dette kommer til å gjøre det vanskelig for bedrifter, ansatte og innbyggere. Dette handler om å redde liv, sier han.

Trolig hjelper det lite at landets helseminister står i fare for å miste jobben etter ha brutt sine egne koronaregler.

For samtidig som Tsjekkia den 23. september har registrert 8 081 nye smittetilfeller siste døgn, har saken om landets helseminister, Roman Prymula blusset opp i landet.

Tatt på fersken

Onsdag kveld besøkte Prymula en restaurant i hovedstaden Praha, stikk i strid med smittevernreglene han selv har vært med å innføre.

Siden 5. oktober har Tsjekkia vært i unntakstilstand, og siden forrige uke har alle barer, puber og restauranter vært stengt i landet.

Helseministeren, som også er utdannet epidemiolog, ble avslørt i det han forlot restauranten, og bilder av presidentens ulovlige middagsbesøk har nådd media.

Restauranten har ifølge The Guardian holdt ulovlig åpent for profilerte gjester selv om de er pålagt å holde stengt.

Statsministeren raser

Avsløringen har fått Tsjekkias statsminister, Andrej Babiš til å se rødt. På en pressekonferanse kommenterte han restauranten på denne måten:

– Vi kan ikke be folk drikke vann når vi selv drikker vin. Jeg synes statsråden nå bør gå foran som et godt eksempel, sa Babiš.

Og statsministeren informerte også pressen om at restaurantbesøket var noe av det siste Prymula gjorde i jobben som helseminister.

KONSEKVENSER: Tsjekkias statsminister, Andrej Babiš, varslet fredag at helseministeren må gå av.
KONSEKVENSER: Tsjekkias statsminister, Andrej Babiš, varslet fredag at helseministeren må gå av. Foto: Pool / NTB scanpix

– Av den grunn har jeg bedt ministeren om å tre til side. Hvis han ikke gjør det selv, er jeg nødt til å avskjedige ham, sa statsministeren.

Vil ikke trekke seg

Prymula svarte på tiltale ved å selv kalle inn til en pressekonferanse. Der forklarte han at ikke har tenkt til å trekke seg fra vervet som minister fordi han ikke har brutt restriksjonene.

Grunnen til at Prymula mener han ikke har brutt reglene, er på grunn av at han ikke var til stede i selve restaurantlokale.

Helseministeren har også blitt fotografert uten munnbind, noe som også er et brudd på Tsjekkiske myndigheters smittevernregler.

Sprenger skalaen

Den norske Folkehelseinstituttet operer med en grense på at mer enn 20 smittede per 100.000 innbyggere, farger landet «rødt».

Tsjekkia sprenger denne skalaen. Der ligger antall smittede på 1148 per 100.000 to siste ukene, ifølge European Centre for Disease Prevention and Control.

Totalt har 231 146 koronasmittede blitt registrert i landet, og 1 941 personer har mistet livet med koronasmitte.

Relatert