SPERRER AV: Ansatte ved matbutikker i Wales jobber på spreng med å dekke til alle varer som har blitt erklært «unødvendige» etter landet innførte ekstremt strenge tiltak fredag. Bildet er fra Tesco. Foto: Jamie Skyrme / JSkyrme Twitter
SPERRER AV: Ansatte ved matbutikker i Wales jobber på spreng med å dekke til alle varer som har blitt erklært «unødvendige» etter landet innførte ekstremt strenge tiltak fredag. Bildet er fra Tesco. Foto: Jamie Skyrme / JSkyrme Twitter

Innfører «superlockdown»: Nekter folk å kjøpe «unødvendige» ting

Fredag innførte Wales svært inngripende koronatiltak. Nå får ikke innbyggerne lenger lov til å kjøpe en mobillader eller en hårtørker.

Wales har innført en superlockdown, som har fått navnet «firebreak», som begrenser en rekke friheter innbyggerne vanligvis er vant til.

Innbyggerne skal holde seg hjemme til enhver tid, med unntak av helt nødvendige ærender. Folk får ikke møte andre personer eller besøke folk i andre husstander. Barer, restauranter og butikker holder stengt. Påbudet om munnbind er absolutt innendørs på de få stedene som fortsatt holder åpent.

Ett av unntakene fra portforbudet er når innbyggerne skal handle mat, men selv ikke det blir det samme lenger. Myndighetene har nemlig bestemt hvilke varer som er essensielle for innbyggerne og hvilke de må klare seg uten.

Nå flommer sosiale medier over av bilder som viser at mengder med varer er gjemt under presenning i butikker.

– En vits

At myndighetene skal bestemme hvilke varer folk får lov å kjøpe i matbutikkene, har ikke falt i god jord hos innbyggerne.

– Jeg heiet på regjeringen i Wales frem til forbudet av «unødvendige» varer, skriver en bruker.

– Lidl stengte ned alle «ikke-nødvendige»-hyller. Alle hyllene med søtsaker holdes åpne. Regjeringen er en vits, skriver en annen.

– Vi kan ikke ta med barna våre noen steder. Nå kan vi heller ikke kjøpe ting for å holde dem underholdt, skriver en tredje.

Noen er derimot enige med regjeringen om at å minimere varene i hyllene, kan være et effektfullt grep.

– Å minimere tiden folk bruker i butikker og antall turer de tar dit er selvfølgelig hovedårsaken. Jeg synes at det sier seg selv, skriver en Twitter-bruker.

Full forvirring

Ifølge BBC er klær, leker, dekorasjon og elektroniske varer erklært unødvendige.

Butikkene skal visstnok ha fått kort tid og lite informasjon om hvilke varer de kan fortsette å selge.

– Vi har fått lite tid til å innføre de nye reglene og vi har heller ikke fått klarhet i hva som faktisk er essensielle varer. Vi har prøvd å uttrykke vår bekymring over at kunder ikke får tak i varene de virkelig opplever at de trenger, sier butikken Asda i Coryton i Cardiff.

Både butikkene Tesco og Sainsbury har uttalt at de jobber døgnet rundt for å prøve å få endringene på plass, skriver BBC.

Folk kan bli bøtelagt

Ifølge Daily Mail og flere andre medier, har regjeringen vært under hardt vær etter avgjørelsen. Myndighetene står likevel støtt i avgjørelsen.

– Det står noe større på spill enn hvorvidt du får kjøp et lys eller ikke, sa første minister Mark Drakeford på en pressekonferanse fredag.

Han mener at å tillate matbutikker å selge klær og andre produkter, er uakseptabelt ettersom mindre klesbutikker må holde stengt.

– Vi står alle sammen om dette. Dette er ikke en tid hvor vi skal rusle rundt i butikker å se på klær, sa han ifølge Daily Mail.

MÅTTE STENGE: Barer og restauranter holdes stengt i Wales frem til 9. november. Foto: Geoff Caddick / AFP
MÅTTE STENGE: Barer og restauranter holdes stengt i Wales frem til 9. november. Foto: Geoff Caddick / AFP

Ved brudd på reglene

Reglene under «superlockdownen» ble innført fredag og skal vare til 9. november, skriver regjeringen på sine sider.

Regjeringen omtaler restriksjonene som lover. Bryter man disse, vil det få konsekvenser.

Du kan få pålegg om fjerne deg fra stedet du er og returnere hjem. Du kan også bli fjernet.

Du kan også måtte betale en bot på i overkant 650 norske kroner. Om du bryter reglene for andre gang, så dobles beløpet.

Du kan også bli straffeforfulgt. Blir du funnet skyldig i brudd resulterer det i ytterligere bøter.

– Selv om noe kanskje er lovlig, ber vi deg om å tenke gjennom om det virkelig er nødvendig og fornuftig, skriver regjeringen.

Relatert