KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det må gjøres grep etter smitteøkningen siste døgn.
KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det må gjøres grep etter smitteøkningen siste døgn. Foto: Heiko Junge

Nakstad om smitteøkning: - Tydelig at vi må gjøre endringer

Det siste døgnet er 270 blitt registrert smittet. – Tydelig at vi må gjøre endringer, sier Nakstad.

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 17.233 koronasmittede personer her i landet.

Det er en økning på 270 meldte tilfeller siste døgn. Det er 78 flere enn dagen før og 86 flere enn til samme tid forrige uke. Norge nærmer dermed nivået i mars, da det en periode var mellom 200 og 300 daglige registrerte smittetilfeller.

Selv om smittetallene ligner på de vi så i mars, så mener helsemyndighetene de ikke er sammenlignbare. I mars tror myndighetene de fanget opp anslagsvis 10 prosent av dem som ble syke. Nå tror helsemyndighetene derimot at de fanger opp halvparten eller kanskje enda flere, av dem som blir smittet.

I Oslo ble det registrert 79 nye smittede det siste døgnet. I hovedstaden er det bydel Frogner som stiger mest, med 79 nye tilfeller de siste to ukene.

De siste 14 dagene er smittetallet i Norge 24,4 per 100.000 innbyggere.

– Eksempler på at smittevernet glipper

Dermed nærmer vi oss nivået fra mars. Dette bekymrer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

– Det er tydelig at vi må gjøre endringer for å lykkes med å fortsatt ha kontroll på pandemien i Norge. Først og fremst må vi sørge for at etterlevelsen av de nåværende rådene og tiltakene styrkes, det er for mange eksempler på at smittevernet glipper i praksis, og vi må jobbe mer målrettet mot miljøer og situasjoner der vi vet smitterisikoen er størst, sier Nakstad til NRK.

– Vi vurderer også selvsagt løpende andre tiltak som kan bli aktuelle der smitten er størst.

Unge og arbeidsreisende står bak store utbrudd

– Det er mye å hente på bedre etterlevelse av smittevernregler som faktisk gjelder i Norge, sier Nakstad til TV 2.

– Hvor og blant hvem er det disse smittevernsreglene ikke overholdes?

– Det er et lite antall personer som står for mye av smitten. Det typiske er unge mennesker i sosiale sammenhenger. Vi har mange eksempler på at smittevernsreglene ikke følges, og at vi får store lokale smitteutbrudd, sier Nakstad.

Han forteller også at helsemyndighetene har eksempler på arbeidsreisende som kommer til Norge for å jobbe, og som har for tett kontakt med andre mennesker i dagene da de har fritidskarantene.

Er man i Norge for å jobbe er man unntatt karantene i arbeidstiden, men ikke på fritiden.

– Dette har vi sett har ført til store smitteutbrudd, sier Nakstad.

Den siste tiden har smitten flyttet seg i Oslo, og man ser nå at det er bydel Frogner som er hardest rammet, med 79 nye smittede de siste 14 dagene.

– Hvordan tolker man det?

– Dette endrer seg fra dag til dag, men nå preges det av at unge mennesker trekker smittetallet oppover, sier Nakstad. Han understreker at det også er andre forhold som spiller inn.

Fremdeles begrenset smitte i befolkningen

FHIs ukesrapport for uke 42 konkluderer dog at smitten i befolkningen generelt fremdeles er på et relativt lavt nivå.

Smittespredningen i Norge har den siste tiden primært foregått blant yngre personer med liten risiko for alvorlige sykdomsforløp.

Nylig har likevel smitten begynt å spre seg til personer i risikogruppen. Det har ført til en økning i innleggelser av pasienter med koronaviruset.

Torsdag var det 44 personer innlagt på landsbasis.

Relatert