HYLLES: NBC-journalist Kristen Welker hadde den utakknemlige oppgaven med å moderere nattens debatt. Den løste hun mesterlig, ifølge amerikanske medier.
HYLLES: NBC-journalist Kristen Welker hadde den utakknemlige oppgaven med å moderere nattens debatt. Den løste hun mesterlig, ifølge amerikanske medier. Foto: Jim Bourg/AP

Trump stemplet henne som «forferdelig» – nå hylles hun av hele USA

Det var et enormt press på moderator Kristen Welker før nattens debatt. Etter halvannen time i Nashville hylles hun av både det amerikanske folk og presidenten selv.

Den første debatten mellom Donald Trump og Joe Biden ble beskrevet som «den verste gjennom tidene», og den erfarne moderatoren Chris Wallace fikk gjennomgå for sin manglende evne til å kontrollere kandidatene.

Visepresidentdebatten mellom Mike Pence og Kamala Harris gikk bedre, men heller ikke her lot amerikanerne seg imponere av innsatsen til moderator Susan Page.

Imponerte under press

Det var derfor et voldsomt press på 44 år gamle Kristen Welker før nattens debatt, den siste før valget 3. november. Trump gikk selv hardt ut mot moderatoren før debatten, og stemplet henne som «forferdelig».

– Det hadde væt fint å ha en moderator som ikke nødvendigvis bidrar til demokratenes valgkamp. Kristin Welker er ikke nøytral, sa Trump i et intervju med Fox & Friends tidligere denne uken.

Welker fikk skryt av Joe Biden etter debatten.
Welker fikk skryt av Joe Biden etter debatten. Foto: Justin Sullivan/AFP

Der hvor mange på forhånd fryktet en kaotisk debatt i Nashville, leverte Welker derimot varene.

– Vær så snill og snakk en om gangen, innledet moderatoren. Hun satt dermed også tonen for resten av debatten.

Dempet presidenten

NBC-journalisten insisterte på at kandidatene holdt seg til tema og unngikk avbrytelser, så godt det kunne la seg gjøre. Resultatet ble en langt mer innholdsrik og disiplinert debatt enn tidligere.

Welker ble også hjulpet av regelendringen som dempet kandidatenes mikrofon hver gang motstanderen innledet om de respektive temaene, eller dersom en av kandidatene snakket over tiden.

Mikrofondempingen ble tatt i bruk da Trump ikke klarte å holde seg innenfor sine to tildelte minutter på spørsmål om helsepolitikk.

Skryt av Trump

Welkers jobb ble muligens også noe enklere av at presidenten fremsto svært annerledes fra forrige debatt, med en langt mer dempet og disiplinert fremtoning. Selv Trump ble imponert over Welkers innsats, og tok seg tid til å rose henne midtveis i debatten:

– Så langt respekterer jeg veldig hvordan du leder dette, sa presidenten fra scenen.

Da motstander Biden ble spurt om å bedømme sin egen innsats etter debatten, valgte han heller å skryte av Welker.

– Det er opp til folk å bedømme hvordan det gikk, men jeg følte det gikk bra. Og jeg synes moderatoren gjorde en veldig bra jobb, sa demokraten.

– Klar vinner av nattens debatt

Kandidatene er ikke alene om å la seg begeistre. Welker hylles i sosiale medier, og utpekes som vinneren av debatten.

– Jeg synes landet skylder henne en gratulasjon. Dersom det var en klar vinner fra nattens debatt, så vet jeg ikke hvem som kan si noe annet enn at det var Kristen Welker, sier NBC-profil Rachel Maddow.

Også mer konservative stemmer innenfor amerikansk media er fornøyd med Welkers innsats.

– Alt i alt gjør Welker en utmerket jobb så langt, skriver kommentator Ben Shapiro på Twitter.

– En ting kan vi alle være enige i: Kristen Welker var helt fantastisk i kveld. Skarp og ledende fra start til slutt. Hun fikk en ufattlig vanskelig jobb til å virke enkel, skryter Politicos redaktør Tim Alberta.

Mest illustrerende er kanskje tidligere moderator Chris Wallace sin kommentar på Fox News like etter debatten:

– Først og fremst er jeg sjalu. Jeg hadde likt a moderere den debatten, konkluderte Wallace.

Relatert