Det gikk langt roligere for seg enn i den første debatten mellom kandidatene.
Det gikk langt roligere for seg enn i den første debatten mellom kandidatene. Foto: Morry Gash

Dette mener ekspertene er debattens vinner: – Biden ødela Trump totalt på helsepolitikk

TV 2s eksperter er klare i sin sak når de kårer en vinner av nattens presidentdebatt.

Etter en svært kaotisk første presidentdebatt, gikk det langt mer ordnet for seg da presidentkandidatene braket sammen i natt. Etter at den første debatten ble preget av avbrytelser, ble motstanderens mikrofon skrudd av mens kandidatene fikk snakke uavbrutt i to minutter om hvert tema. Også resten av debatten gikk roligere for seg.

TV 2s eksperter mener vi fikk se en langt bedre debatt enn forrige gang.

– Det var en mye ryddigere og mer informativ debatt enn den første. Mye lettere å få frem de politiske forskjellene, mener TV 2s ekspert Hans Olav Lahlum.

– Trump med en bra start, klar hevning og mye ryddigere enn i den første debatten. Jeg tror likevel Biden vinner debatten alt i alt. Jeg synes han har kommet best ut, slår Lahlum fast.

Årsaken er at Biden ikke viste tegn på demens, slik mange på forhånd hadde fryktet, mener Lahlum.

– Ødela han totalt

Også USA-ekspert Henrik Østensen Heldahl er klar på at Biden er nattens vinner.

– Bidens største styrke var da han totalt ødela Trump på helsepolitikk. Han stod rakrygget i forsvar for privat helseforsikring og for å beskytte Obamacare og utvide helserettigheter. Trump hadde ingenting rasjonelt å svare med, sier Heldahl.

Han er klokkeklar på at tidligere visepresident Biden ble nattens vinner.

– Biden vant. Trump var bedre enn sist, men Biden var mye bedre enn sist.

– Bedre enn fryktet

USA-ekspert Eirik Bergesen mener Donald Trump gjorde en bedre innsats enn forventet.

– Det ble en bedre debatt enn fryktet, og en bedre debattinnsats av Trump enn antatt. Mendet sier aller mest om de lave forventningene til debatten –og til Trump, sier Bergesen.

Han mener likevel den sittende presidenten ikke gjorde nok til å vinne debatten.

– Å være bedre enn antatt er imidlertid ikke nok til at han kan sies å vinne debatten. Og Trump måtte vinne debatten.

– Det var et nøkkeløyeblikk da Trump sa «It’s all talk, no action with these politicians». Det hadde vært perfekt i 2016, men dette et 2020.

I likhet med sine ekspertkolleger kårer Bergesen Biden til debattens klare viner.

– Trump har vært president i 4 år og må forsvare en historisk vanskelig helse- og økonomisituasjon. Det lyktes han ikke med. Dermed vant Biden, som tross åtte år som VP lyktes å takle utfordrerrollen, slår Bergesen fast.

Trump bedre enn sist

I USA puster de fleste et lettelsens sukk etter debatten, som ble langt mer disiplinert enn forgjengeren. Mens det er moderator Kristen Welker som høster mest ros blant amerikanerne, synes de fleste å si seg enige med TV 2s eksperter.

En meningsmåling utført av CNN viser at 52 prosent av sannsynlige velgere mener at Biden vant debatten, mens 39 prosent holder en knapp på Trump. Til sammenlikning mente 60 prosent at Biden vant den første debatten, hvor kun 28 prosent støttet presidenten.

Trump anses dermed å ha tapt begge debattene mot Biden, uten at dette nødvendigvis betyr all verden. Tallguru Nate Silver påpeker at republikaneren tapte alle de tre debattene mot Hillary Clinton i 2016, og fortsatt endte opp i Det hvite hus.

Biden gjorde nok

Biden har lenge hatt et forsprang på meningsmålingene, og nattens innsats var nok til å bevare dette, mener David Axelrod.

– Når alt kommer til alt, vil et uavgjortresultat være en seier dersom du leder på meningsmålingene, sier Barack Obamas tidligere stabssjef.

Den erfarne politiske analytikeren Charlie Cook mener Trump gjorde en god figur, men ikke nok til å ta igjen Biden.

– Han skadet ikke sine egne sjanser, i motsetning til i den første debatten. Den dårlige nyheten er at han lå ti prosentpoeng bak og styrket ikke sine egne sjanser, skriver Cook på Twitter.

– Biden trynte ikke. Det var alt han trengte å gjøre, fortsetter Cook.

Hylles av tidligere fiende

Presidenten får derimot skryt fra uventet hold - tidligere Fox-journalist Megyn Kelly. Trump sjokkerte amerikanske TV-seere med sine kommentarer om Kelly i 2015, da han i et CNN-intervju hevdet at «det kom blod ut av øynene hennes. Blodet kom ut av henne ... overalt».

Siden den gang har duoen tilsynelatende begravet stridsøksen, og Kelly er full av lovord om Trumps innsats i natt.

– Trump vant denne debatten, helt klart. Biden stilte ikke med noe som helst. Trump hadde substans, var tydelig og behersket. Han hjalp seg selv da han trengte det som mest, skriver Kelly.