NY TONE: Det ble både disiplinert og offensivt mellom kandidatene i Nashville.
NY TONE: Det ble både disiplinert og offensivt mellom kandidatene i Nashville. Foto: Mike Segar/REUTERS

Møttes ansikt til ansikt for siste gang – disiplinert og offensiv debatt i Nashville

Den siste presidentdebatten serverte en disiplinert Donald Trump mot en Joe Biden på offensiven.

Natt til fredag møttes kandidatene ansikt til ansikt for andre og siste gang før valget.

Med få dager igjen til valgdagen, var styrkeprøven en av Donald Trumps siste muligheter til å endre valgkampens retning, som så langt har gått i Joe Bidens favør.

– På vegne av velgerne ber jeg dere om å vennligst snakke en om gangen, innledet moderator Kristen Welker.

Budskapet gikk tilsynelatende hjem hos kandidatene, som leverte en mer disiplinert og strukturert debatt enn tidligere. Det var derimot ingen mangel på anklager og personangrep.

Innledet med pandemien

Uunngåelig nok ble koronapandemien, og Trumps håndtering av den, både det innledende og sentrale temaet.

Presidenten presenterte et optimistisk syn på situasjonen i USA og insisterte på at viruset, som så langt har tatt livet av over 225 000 amerikanere, snart vil være under kontroll.

Med munnbind i hånden langet Joe Biden ut mot presidentens koronahåndtering.
Med munnbind i hånden langet Joe Biden ut mot presidentens koronahåndtering. Foto: Morry Gash/AFP

– Vi er ved et vendepunkt. Det kommer til å forsvinne, insisterte presidenten og lovet at en vaksine vil være klar innen året er omme.

Motstander Biden malte ikke overraskende et mye mørkere bilde av smittesituasjonen.

– Dersom du ikke hører på noe annet jeg sier i kveld, hør på dette: Enhver som er ansvarlig for så mange dødsfall, kan ikke være president i USA, tordnet Biden.

Der hvor Trump insisterte på at livet må gå videre for amerikanerne, etterlyste Biden en nasjonal handlingsplan for å få bukt med viruset.

– Han sier at folk lærer seg å leve med viruset. Folk lærer seg å dø av det, slo Biden fast.

Dannet tone

Til tross for klare uenigheter var debatten innledningsvis en sivilisert affære, delvis takket være moderatorens mulighet til å dempe kandidatenes mikrofoner når motstanderen hadde ordet.

Der hvor Trump ble kritisert for sin aggressive fremtoning under den første debatten, fikk seerne nå se en dempet og disiplinert utgave av presidenten.

Likevel klarte både Trump og Biden å få inn flere stikk, og presidenten latterliggjorde demokratens minimalistiske valgkamp.

Trump presenterte sin fremtidige plan for håndtering av koronaviruset.
Trump presenterte sin fremtidige plan for håndtering av koronaviruset. Foto: Brendan Smialowski/AFP

– Vi kan ikke stenge oss nede i kjelleren slik som Joe gjør, sa presidenten, og insisterte på at USA må gjenåpne.

– Kuren kan ikke være verre enn sykdommen, poengterte Trump.

Ukraina og selvangivelser

Etter en dannet debatt om koronapandemien var det duket for nasjonal sikkerhet, noe som økte temperaturen på scenen med flere hakk.

Biden var klar på at Russlands innblanding i det amerikanske valget må få konsekvenser. Trump benyttet anledningen til å beskylde Biden og sønnen Hunter for å berike seg selv gjennom demokratens tidligere rolle som visepresident.

– Jeg tjener ikke pengene mine fra Kina, det gjør du. Jeg tjener ikke pengene mine fra Ukraina, det gjør du, sa Trump og etterlyste en forklaring fra Biden:

– Jeg synes du bør forklare deg for det amerikanske folk. Kanskje du kan gjøre det her og nå? spurte presidenten.

Det ble ampert da Donald Trump brakte Ukrainia på banen.
Det ble ampert da Donald Trump brakte Ukrainia på banen. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Biden nektet for anklagene og pekte på at Donald Trump, som første president siden Richard Nixon, har unnlatt å offentliggjøre selvangivelsene sine.

– Jeg har offentliggjort alle selvangivelsene mine i 22 år, bare se gjennom dem. Du har ikke offentliggjort selvangivelsene dine fra ett eneste år . Hva er det du skjuler? Offentliggjør selvangivelsene dine eller slutt å snakke om korrupsjon, sa Biden.

Trump gjentok lovnadene om at han vil offentliggjøre selvangivelsene sine så snart skatteetaten tillate det.

– Han var visepresident og sønnen hans tjente på det. De var som støvsugere, angrep Trump før han ble stanset av moderator Welker.

Visepresidenten svarte med å anklage presidenten for å fokusere på personsaker heller enn det amerikanske folk.

– Det er en grunn til at han snakker om alt dette sludderet. Han vil ikke snakke om tingene som betyr noe. Dette handler ikke om min familie eller hans familie, det handler om din familie, sa Biden og henvendte seg direkte til kamera og de amerikanske seerne.

– Dersom familien din tilhører middelklassen, sliter dere nå. Men det er det siste Trump vil snakke om.

– Den minst rasistiske personen

Omfattende demonstrasjoner mot rasisme og politivold har preget USA det siste halvåret, og rase i USA ble et tema i Nashville. Vinneren av presidentvalget vil være en hvit mann i 70-årene, og moderator Welker spurte begge hva de ville gjøre for amerikanere med minoritetsbakgrunn.

– Det er institusjonell rasisme i USA. Vi har hele tiden beveget oss fra et ekskluderende samfunn mot et inkluderende samfunn. Dette er den første presidenten som har sagt 'Det må vi få en slutt på', sa Biden.

Trump svarte med å angripe Bidens kontroversielle justisreform fra 1994, som disproporsjonalt gikk ut over afroamerikanske unge menn.

– Jeg er den minst rasistiske personen i dette rommet. Ingen president, kanskje med unntak av Abraham Lincoln, har gjort mer for afroamerikanere enn meg, hevdet Trump.

Sammenlikningen fikk demokraten til å fnyse:

– «Abraham Lincoln» her borte er en av de mest rasistiske presidentene vi har hatt i moderne historie, hevdet Biden.

Han omtalte videre justisreformen fra 90-tallet som «en tabbe», og lovet en omfattende, ny justisreform dersom han blir valgt til president.

– Så hvorfor gjorde du det ikke på de åtte årene du var visepresident?, ville Trump vite. Presidenten stilte spørsmålet flere ganger under debatten, og angrep gjentatte ganger Bidens politiske merittliste.

Så mange som 48 millioner amerikanere har allerede forhåndsstemt, et rekordhøyt antall. Den lille andelen amerikanere som fortsatt ikke er sikre på hvilken av kandidatene de skal stemme på, fikk presentert tydelige forskjeller på scenen i Nashville.

Klare forskjeller

Trump lovet å gjenreise USA og advarte mot konsekvensene av Biden i Det hvite hus.

– Jeg vil gjøre landet fullstendig vellykket, slik det var før pesten kom fra Kina. Biden vil øke skattene deres og sende landet inn i en økonomisk krise vi ikke har sett maken til, sa Trump og fortsatte:

– Suksess vil forene oss.

Biden valgte å fokusere på en mer forsonende tone i sin sluttappell.

– Om jeg blir president, blir jeg en president for hele USA. Jeg representerer dere alle, enten dere stemmer for eller mot meg. Vi vil velge vitenskap fremfor fiksjon og håp over frykt, manet demokraten.

Trump ble dempet

Timer før debatten ble Amy Coney Barrett nominert av Senatets justiskomite, og den konservative dommeren kan godkjennes av Senatet neste uke. Med et solid konservativt flertall i høyesterett, frykter demokratene at Barack Obamas helsereform vil være historie.

Da Trump presenterte sitt alternativ til den eksisterende helsereform, gikk han over sine to tildelte minutter og ble dermed den første kandidaten som fikk mikrofonen sin skrudd av.

Før Trump ble avbrutt, anklaget han Biden for å fremme en sosialistisk helsepolitikk, og pekte på forslag fremmet av mer liberale demokrater som Bernie Sanders og Kamala Harris.

– Han tror han stiller til valg mot noen andre. Jeg slo alle de kandidatene fordi jeg var uenige med dem, svarte Biden.

Imponerende moderator

Chris Wallace, som ledet den kaotiske første debatten, og Susan Page, som ledet visepresidentdebattene, fikk begge kritikk for sin manglende evne til å holde kandidatene i tøylene.

modere
modere Foto: Jim Bourg/AFP

Donald Trump har i forkant av nattens oppgjør kritisert Welker og anklaget henne for å være en støttespiller for demokratene. Den 44 år gamle journalisten lyktes der Wallace og Page feilet, og imponerte sterkt i moderator-rollen. Welker hylles som vinneren av debatten i sosiale medier og selv Trump tok seg tid til å rose Welker.

– Jeg må si at jeg har stor respekt for hvordan du løser dette, så Trump midtveis i debatten.

Relatert