Barack Obama driver valgkamp for Joe Biden
Barack Obama driver valgkamp for Joe Biden Foto: Michael M. Santiago

– Vi har ikke råd til fire nye år med dette

Natt til torsdag kastet tidligere president Barack Obama seg inn i den amerikanske valgkampen. Obama gikk rett i strupen på president Donald Trump.

Der fortalte han hvorfor han har beholdt håpet gjennom de fire årene med Donald Trump som amerikansk president.

– Håpet er ikke blindt for optimisme, det ignorerer ikke problemer. Håp er tro i møte med vanskeligheter vi vet vi kan overkomme og skape en bedre verden, sa den tidligere presidenten.

– Så jeg har aldri mistet håpet i løpet av disse fire årene. Jeg har vært sint. Jeg har vært frustrert, men jeg har ikke mistet håpet, og grunnen til det er at jeg aldri har forventet at framgangen skulle bevege seg i en rett linje.

– Stemmer du ikke, sitter du ikke ved bordet

Samtalen med lokale ledere i et område i Philadelphia som fortsatt opplever stor raseurettferdighet var den tidligere presidentens første fysiske arrangement i denne valgkampen. Obama snakket til mennene om viktigheten av å engasjere unge mennesker til å stemme og interessere seg i politikken.

– Dersom du ikke stemmer, sitter du ikke ved bordet. Da blir ting gjort mot deg, sa Obama.

– Vi har ikke råd til fire nye år

Den tidligere presidenten ba de frammøtte om å ikke la tilbakegangen de siste fire årene ta motet fra dem, men varslet om at landet ikke har råd til fire nye år som disse.

– De siste fire årene har vist at vi antakelig ble overoptimistiske over hvor mye endring som hadde skjedd i dette landet etter at jeg ble valgt. Men den endringen var ekte, og det var et tilbakeslag, det var også ekte, fulgte han opp.

– Testen nå er at vi som et folk må presse det videre til neste nivå. Vi er motstandsdyktige og sterke nok til å presse gjennom det vi har sett de siste fire årene. Vi har ikke råd til fire nye år med dette. Da går vi så langt bakover at det er vanskelig å grave seg ut av det hullet.

Obama nevnte ikke Trump ved navn i møte, men var krass i kritikken av presidentens koronahåndtering.

– Pandemien ville vært vanskelig for enhver president, innrømmet Obama, før han la vekt på «graden av inkompetanse og feilinformasjon» og «antallet mennesker som kanskje ikke hadde dødd dersom det grunnleggende ble gjort riktig».

Reality-show

Obama talte også på et drive-in-arrangement i samme by. Arrangementet var lukket som følge av koronapandemien. Dermed fikk bare 350 biler slippe inn på parkeringsplassen utenfor en baseballstadion.

- Jeg har forklart at jeg aldri trodde at Donald Trump ville fortsette min politikk, men jeg hadde håp om at han ville ta jobben seriøst. Han har ikke vist interesse i å gjøre jobben, eller hjelpe noen andre enn seg selv og vennene hans var den klare meldingen fra Obama.

– Han har brukt presidentskapet som et reality-show som han kan bruke for å få oppmerksomhet, sa han i innledningen av talene, før han ertet presidenten for lave TV-tall.

Obama stresset gjentatte ganger viktigheten av å stemme, og hvor viktig det er at hans tidligere visepresident, Biden, bli USAs neste president.

– Vi må stemme som aldri før, og ikke la det være noen tvil, sa han blant annet.

Gal onkel

Trumps løgner har vært en gjenganger i opposisjonens kritikk av presidenten, og skal man tro Washington Post er Trump på vei mot 25.000 løgner i løpet av perioden som president. Også Obama påpekte mengden løgner den sittende presidenten har kommet med.

– Det finnes ikke nok faktasjekkere i dette landet til å håndtere alle løgnene hans, sa han til de fremmøtte.

– Demokrati fungerer ikke dersom ledere lyver hver dag, sa Obama, som også advarte velgerne om å slå seg til ro med gode meningsmålinger for Biden.

Obama sammenlignet også sin etterfølger med en «gal onkel»

– Dere vil kunne leve i visshet om at presidenten deres ikke vil retvitre konspirasjonsteorier om at Navy Seals ikke drepte Bin Laden. Tenk på det, presidenten i USA retvitret det.

– Det er ikke normal oppførsel fra en president. Vi ville ikke tolerert det i vår egen familie, bortsett fra kanskje en gal onkel.

Obama skal etter planen tale i flere vippestater de kommende dagene.

Relatert