Peter Madsen pågrepet etter fluktforsøk: – Ingenting tyder på at det fantes sprengstoff i beltet

Tirsdag foregikk det en massiv og langvarig politiaksjon i Albertsund i Danmark. Ifølge politiet skal han hatt på seg et falskt bombebelte under flukten.

Tirsdag ettermiddag meldte danske Ekstrabladet at den drapsdømte oppfinneren Peter Madsen (49) forsøkt å rømme fra fengsel. Fluktforsøket, som ifølge avisen også inkluderte et gissel, førte til en massiv og forvirrende politiaksjon i Albertsund, kort unna fengselet hvor Madsen soner.

Selv om politiet innledningsvis var tause om hvem fluktforsøket gjaldt, beskrev danske Ekstrabladet oppfinneren liggende langs en hekk omringet av skarpskyttere.

– To skarpskyttere ligger på bakken og holder øye med ham, beskrev avisen.

Klokken 13.07 melder danske B.T at Madsen er kjørt bort av politiet etter den flere timer lange aksjonen. Tirsdag kveld ble han siktet etter fluktforsøket.

Hoppet inn i bil

På en pressekonferanse klokken 15.30 møtte institusjonssjef for fengselet, Hanne Høegh Rasmussen, og politiinspektør Mogens Lauridsen pressen.

Lauridsen bekrefter at Madsen ble pågrepet idet han hoppet inn i en varebil.

– Det er ingenting som tyder på at sjåføren hadde tidligere kjennskap til Madsen, sier politiinspektøren.

I forbindelse med pågripelsen bli politiet oppmerksomme på noe som liger en pistol. Lauridsen sier at det trolig er en dummy, men at de jobber med å undersøke gjenstanden nærmere.

Politiet opplyser at de ikke tror at Madsen har hatt medhjelpere under det mislykkede fluktforsøket.

– Vi har ingen mistanke om at han har fått hjelp, men det er selvfølgelig noe vi undersøker i forbindelse med slike saker, sier han.

Ikke sprengstoff

Ifølge danske medier hadde Madsen også en beltelignende gjenstand rundt magen, som politiet mistenkte kunne være en bombe. Det førte til at pågripelsen dro ut i tid.

Et bilde fra stedet TV 2 har mottatt viste bombegruppen med sin robot på plass tirsdag ettermiddag.

Politiet bekrefter at Madsen hadde på seg et belte, men sier at det trolig dreier seg om et falskt bombebelte.

– Ingenting tyder på at det fantes sprengstoff i beltet, sier Lauridsen.

B.T. melder at 49-åringen truet seg ut av fengselet ved å si at han hadde en bombe.

Politiet opplyser at de ble varslet om flukten klokken 10.21. Ifølge politiet finner en politipatrulje Madsen fem minutter senere.

Ingen ble skadd

På pressekonferansen opplyser fengselssjefen at ingen ble skadd under fluktforsøket.

– Ingen har kommet til fysisk til skade, men dette har vært en psykisk belastning for de ansatte. Vi vil ta hånd om dem fremover, sier Høegh Rasmussen.

Hun forteller videre at fengselet vil gjennomgå sine sikkerhetsrutiner, og undersøke om sikkerheten må skjerpes.

TV 2 har vært i kontakt med pressevakten i kriminalomsorgen i Danmark. De opplyser at de nå undersøker hva som har skjedd, men at de ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

FLUKTFORSØK: Peter Madsen, som er dømt for å ha drept, seksuelt mishandlet og partert den svenske journalisten Kim Wall, forøkte tirsdag å rømme fra fengsel.
FLUKTFORSØK: Peter Madsen, som er dømt for å ha drept, seksuelt mishandlet og partert den svenske journalisten Kim Wall, forøkte tirsdag å rømme fra fengsel. Foto: Bax Lindhardt

Nær fengselet

Politiaksjonen skjedde cirka 500 meter unna Herstedvester Fængsel, hvor Madsen til vanlig soner. Et vitne forteller til Ekstrabladet:

– Plutselig så jeg flere vakter komme springende over Roskildevei fra nordsiden av veien. Noen av dem løp oppover Enighedsvej og Nyvei.

Ifølge Ekstrabladet har Madsen tidligere vært satt i isolasjon på grunn av mistanke om fluktplaner.

UBÅT: Ubåten UC3 Nautilus fotografert i april 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen / Reuters / Scanpix
UBÅT: Ubåten UC3 Nautilus fotografert i april 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen / Reuters / Scanpix

Drapsdømt

Peter Madsen er dømt for å ha drept, seksuelt mishandlet og partert den svenske journalisten Kim Wall i sin ubåt en sommerkveld i august 2017.

UC3 Nautilus, en av verdens største privatbygde ubåter, var konstruert av Madsen, som på dette tidspunktet var mest kjent som oppfinner.

Drapet ble oppdaget etter en større leteaksjon etter Madsen og ubåten, som ble senket av dansken i forbindelse med drapet.

Under hele rettssaken har han holdt fast i sin uskyld.

Ifølge danske TV 2 opplyser Madsens forsvarsadvokat Bettina Hald Engmark at hun ikke kjenner til dagens hendelse før mediene begynte å ringe henne.

Relatert