TILBAKE: USAs president Donald Trump er tilbake på valgkampsporet, og talte natt til onsdag til tilhengere i Pennsylvania.
TILBAKE: USAs president Donald Trump er tilbake på valgkampsporet, og talte natt til onsdag til tilhengere i Pennsylvania. Foto: Saul Loeb/AFP

Trump-turneen fortsatte i Pennsylvania – må ta igjen historisk forsprang

Donald Trump har en stor jobb foran seg om han skal ta igjen forspranget til Joe Biden. Natt til onsdag holdt den nylig friskmeldte presidenten sitt andre valgkampmøte på to dager.

Etter å ha fullført sitt første velgermøte siden koronasmitten i Florida natt til tirsdag, sto president Donald Trump natt til onsdag på scenen i Johnstown, Pennsylvania. Meningsmålingene viser en klar ledelse til Biden i begge de viktige vippestatene, med under tre uker igjen til valget.

Bidens forsprang har satt Trump i full valgkampmodus, og den 74 år gamle presidenten har denne uken alene planlagt fire velgermøter. Etter Florida og Pennsylvania venter Nord-Carolina og Iowa. Trump vant delstatene i 2016, men ligger foreløpig an til å tape alle i 2020.

Latterliggjorde Biden

På scenen i Johnstown var Trump i storform, og innledet nattens valgmøte med å gå rett i strupen på motstander Biden.

– Biden klarer ikke stå opp mot galningene som styrer partiet hans, han klarer ikke engang finne veien av scenen, sa Trump til latter fra publikum.

Trump har gjentatte ganger forsøkt å så tvil rundt hvorvidt Biden er mentalt skikket til å bli president, noe han fortsatte med i Pennsylvania.

– Han vet ikke hvor han her, han sa nylig 'hvor i all verden er jeg?'. Han er ferdig, folkens. Jeg kjemper mot den verste presidentkandidaten gjennom historien. Det setter meg faktisk under mer press, kan dere tenke dere hva som skjer om jeg taper mot en sånn fyr?, spurte Trump mens han slo ut med armene.

Tusenvis av presidentens tilhengere viste sin støtte under nattens arrangement.
Tusenvis av presidentens tilhengere viste sin støtte under nattens arrangement. Foto: Saul Loeb/AFP

Historisk forsprang

TV 2s vektede måling viser at Donald Trump hentet seg litt inn i løpet av helgen. Joe Biden leder nå med 8,8 prosentpoeng, mot 10 poeng før helgen. Demokratens ledelse er den største en utfordrer har hatt siden 1936, og Trump står overfor en formidabel oppgave om han skal ta igjen forspranget. Ifølge Axios skal presidenten beordret sine valgkampansvarlige om å arrangere valgmøter hver eneste dag frem til valget.

Til tross for at presidenten ble friskmeldt mandag kveld, er det ikke alle som synes den omfattende valgkampturneen er en god idé.

– Han kommer til å ta livet av seg, sier en av Trumps rådgivere til Axios.

Mens Trump selv er friskmeldt, er koronasmitten på vei oppover flere steder i USA. Landet har passert 215 000 koronadødsfall, og pandemien ligger an til å bli det store temaet frem mot valget 3. november. Selv mener Trumps valgkampapparat at presidentens koronasmitte gir ham en fordel i valgkampinnspurten.

– Presidenten har personlig erfaring med COVID-19 og forstår hva folk opplever, sier talssjef for Trump-kampanjen, Tim Murtaugh.

Trump gjentok det samme budskapet fra scenen i Pennsylvania:

– Jeg kjenner smerten deres, fordi jeg har kjent smerten deres, sa presidenten til de fremmøtte.

Mister viktig støtte

Enn så lenge har ikke Trumps personlige erfaring med koronaviruset vært nok til å overbevise velgerne. Særlig Trumps oppfordring om å ikke la pandemien styre folks liv har blitt negativt mottatt av mange velgere, spesielt eldre.

Den eldre garde var en viktig del av Trumps velgerbase under valgseieren i 2016, og dersom han skulle miste støtte blant det være svært dårlig nytt.

– Han dreit seg virkelig ut blant de eldre da han sa at man ikke skulle bekymre seg om viruset eller la det styre livet ditt. Det er så mange besteforeldre som ikke har kunne treffe barnebarna sine på over ett år, sier en Trump-rådgiver til Axois.

Det er ikke bare innad i Trump-leiren man har fått med seg de uheldige kommentarene. Under et valgkampmøte i Florida tirsdag kveld går Joe Biden rett i strupen på presidentens håndtering av USAs eldre.

– Mens hans hensynsløse og uforsvarlige håndtering av koronaviruset har forårsaket en av de verste tragediene i amerikansk historie, har det blitt smertelig klart at den eneste eldre personen Donald Trump bryr seg om, er den eldre personen Donald Trump, tordner Biden fra scenen i Pembroke Pines.

78 år gamle Joe Biden frir til USAs eldre befolkning under et velgermøte i Florida.
78 år gamle Joe Biden frir til USAs eldre befolkning under et velgermøte i Florida. Foto: Jim Watson/AFP

Særlig i Florida utgjør eldre amerikanere en viktig del av velgermassen, og dersom Bidens angrep skulle fungere kan det få store konsekvenser i Solskinsstaten.

Ny ordkrig

Den økende smittetrenden har fått flere, deriblant Anthony Fauci, til å angripe Trumps valgmøter, som i liten grad oppfordrer sosial avstand eller andre smittevernregler, som bruk av munnbind. Fauci mener Trump «ber om bråk» ved å holde valgmøter, noe som får presidenten til å fyre tilbake.

– Kastene hans er mer treffsikre enn prognosene, skriver presidenten på Twitter før valgmøtet tirsdag, en henvisning til Faucis svake åpningskast under en nylig baseballkamp.

Trump og Fauci har hatt flere offentlige uenigheter. Den siste dreier seg om en valgkampvideo hvor Trump tar Faucis ord av sammenheng i en valgkampvideo, for å få det til å virke som om smitteverneksperten hyller presidentens koronahåndtering.

– Ved å gjøre dette mot min vilje, trakasserer de meg, sier en svært misfornøyd Fauci til The Daily Beast.

Advarer med reklame

Fauci er ikke alene om å være kritisk til de store forsamlingene. I Iowa har organisasjonen Rural America kjøpt reklameplass for å advare om smittefaren ved onsdagens valgmøte i Des Moines.

– Vi gjør får del for å advare innbyggerne i Iowa om at Donald Trump kommer til byen i morgen, skriver gruppen på Twitter.

Relatert