OMFATTENDE SAK: Det er satt av plass til ni bistandsadvokater i det som er en av de mest omfattende sakene som går for Bergen tingrett denne høsten.
OMFATTENDE SAK: Det er satt av plass til ni bistandsadvokater i det som er en av de mest omfattende sakene som går for Bergen tingrett denne høsten. Foto: Geir Huneide

Var 13 år da overgrepet skal ha skjedd:

– Det eneste jeg husker er at han holdt armene mine og lå over meg

Kvinnen fortalte om overgrepet som skal ha skjedd da hun var 13 år. Etterpå skal tiltalte ha advart henne mot å varsle politiet.

Kvinnen, som nå er i 20-årene, forklarte seg i Bergen tingrett i dag. Hun er den første av totalt 10 fornærmede i den omfattende straffesaken mot en 27 år gammel mann.

En venninne inviterte henne med til tiltalte. Tiltalte skal ha servert begge alkohol, og så ha forgrepet seg på henne.

Kvinnen var på dette tidspunktet 13 år gammel. Tiltalte var 20.

– Han tok tak i armen min og dro meg inn på soverommet, forklarte kvinnen.

Hun sier at ble lagt på ryggen i sengen.

– Det eneste jeg husker er at han holdt armene mine og lå over meg, sa kvinnen.

Advarte 13-åring mot å gå til politiet

Etter overgrepet skal tiltalte ha sagt til hennen at hun ikke måtte si noe til politiet.

– Han sa jeg ikke skulle si noe til politiet. Han sa han snart skulle inn og sone for et annet seksuelt overgrep, og at han ikke ville ha mer på seg, fortalte kvinnen, som nå er tidlig i 20-årene.

– Tok det på alvor, at du ikke skulle si noe til politiet? spurte aktor Kristine Herrebrøden

– Ja, svarte kvinnen.

Saken hennes havnet først i politiets søkelys da hun var inne for å avgi politiforklaring i forbindelse med en av de andre sakene mot 27-åringen.

Da politiet hørte det kvinnen hadde å si, gikk hun fra å være vitne i saken, til fornærmet.

Kalt "jævla hore"

I en melding som hun sendte i etterkant av hendelsen fortalte hun om hendelsen. Meldingen, som ble skrevet om lag et halvår etter hendelsen, ble lagt frem i retten.

– Det er det verste som har skjedd i mitt liv, skrev kvinnen i meldingen.

I retten fortalte hun at ryktene begynte å gå i lokalmiljøet etter hendelsen. Hun skal på et tidspunkt ha fått reaksjoner fra andre som hadde hørt at hun hadde hatt sex med tiltalte.

– Du er en jævlig hore, du ligger med en person som er så mye eldre enn deg, fortalte kvinnen at hun hadde fått høre.

Mener seg utsatt for "noe organisert"

I sin egen forklaring oppga 27-åringen at han siden barndommen har slitt med manglende impulskontroll. Han fortalte om sin ADHD-diagnose, og at han hadde vært voldelig som barn.

På spørsmål om han noen gang har hatt sex med noen som ikke ville ha sex med ham, svarte han tydelig:

– Nei, aldri.

Da forsvarer Sigurd Klomsæt begynte sin utspørring, kom det frem at 27-åringen mener seg utsatt for noe som bare kan beskrives som et komplott.

– Mener du at det er noe organisert som ligger bak? spurte Klomsæt.

– Ja.

– Hvorfor skulle noen gjøre det? Kan det ha noe med sjalusi å gjøre?

– Jeg tror ikke det bare er sjalusi. Det har vært snakk om flere erstatningskrav, sinne, sjalusi, flere triste ting. Jeg tror det er mye følelser i spill, sa 27-åringen.

En av bistandsadvokatene tok ordet, og ba tiltalte navngi den eller de som angivelig står bak disse påstått falske anklagene.

– Jeg vil tenke litt på det, og komme tilbake til det senere, sa den tiltalte.

Tiltalt for overgrep mot 12-åring

Den alvorlige straffesaken startet i Bergen tingrett, mandag.

Påtalemyndigheten mener mannen (27) har begått alvorlige volds- og seksuallovbrudd mot personer i sin nære krets over en tiårsperiode.

Han skal ha banket opp, voldtatt og truet flere av sine samboere, ifølge tiltalen. I tillegg mener påtalemyndigheten at han har utført seksuelle overgrep mot flere barn.

Det yngste barnet var 12 år da overgrepet skal ha skjedd. Tiltalte var på tidspunktet 16 år og 10 måneder. I et annet tilfelle skal han ha utført overgrep mot en 13 år gammel jente, da han selv var 20.

I dag nektet han for de mest alvorlige anklagene som er rettet mot ham.

Aktor: – Klart handlingsmønster

Da dommer Marianne Kirkeleit i dag leste opp tiltaltebeslutningen, som er på 11 punkter, svarte 27-åringen nei på spørsmål om straffskyld for de mest alvorlige tiltalepunktene.

– Slik påtalemyndigheten ser det er det et klart særtrekk ved denne saken at vi mener det foreligger et handlingsmønster som er helt lik fra fornærmet til fornærmet, som har blitt utsatt for lignende forhold, sa statsadvokat Kristine Herrebrøden i sitt innledningsforedag.

Mishandling

Av totalt 11 tiltalepunktene mot ham erkjente mannen bare to forhold, som er de klart minst alvorlige i tiltalen mot ham. Et av disse handler om kroppskrenkelse, det andre handler om materielle skader på en bil.

I tillegg erkjente han delvis straffskyld i to saker om vold i nære relasjoner.

Aktor Kristine Herrebrøden har varslet at det kan være aktuelt å legge ned påstand om forvaring.

Mannen er tidligere dømt, og politiet har hatt flere saker på 27-åringen. Det var først da tre av hans tidligere samboere anmeldte ham i mai 2019, at saken ble etterforsket samlet.

Siden har politiet rullet opp en omfattende og svært grov overgrepssak. Antall fornærmede har økt og det er nå totalt ti. Blant dem er flere tidligere samboere, noen av dem har barn med den tiltalte 27-åringen.

Den rystende tiltalen inneholder punkter om mishandling, voldtekter, seksuelle overgrep mot barn under 14 år, drapstrusler og dyremishandling.

Saken som startet i dag skal etter planen avsluttes 4. november.

TV 2 følger saken via videooverføring fra en annen sal enn den som rettssaken foregår i, grunnet smittevern. Det er tidvis problemer med lyden.

Relatert