OPERERT: Kongen har det bra etter gårsdagens hjerteinngrep.
OPERERT: Kongen har det bra etter gårsdagens hjerteinngrep.

Kongens tilstand er god

Hans Majestet Kongen har det bra etter gårsdagens inngrep.

Kongen har hatt en kort spasertur, og tilstanden er god, sier Kongens livlege, overlege Bjørn Bendz ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet i en pressemelding.

Fredag ble kongen hjerteoperert. Inngrepet var en åpen hjerteoperasjon der Kongen var våken, og det ble utført via lysken med lokalbedøvelse.

Måtte erstatte hjerteklaff

Bakgrunnen for operasjonen fredag var at kong Harald gjennomgikk en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, den såkalte aortaklaffen, i 2005.

Kongens aortaklaff ble da erstattet av en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale. Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år, og utredninger av kongen viste at det var nødvendig å erstatte den kunstige hjerteklaffen han fikk i 2005 med en ny kunstig klaff.

Fredag ble først en midlertidig pacemaker lagt inn, før en ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen.

– Den gode gamle kongen vår

Fredag møtte livlege Bendz pressen etter det han beskrev som en vellykket operasjon.

– Kongen ble i dag hjerteoperert, og tilstanden hans er god, sa Bendz under presseseansen.

– Hvordan har kongen hatt det etter operasjonen?

– Han ligger nå til observasjon, og han har hatt det bra etter inngrepet. Man får noe beroligende medisiner under selve inngrepet selv om man er våken. Så han har ligget og døset litt, men i praksis vært våken og hatt det bra. Han har vært veldig fornøyd med dagen, sa Bendz.

– Så kongen har sagt noe etter operasjonen?

– Han har sagt mye morsomt, som han pleier å gjøre. Han er den gode gamle kongen vår, sa legen fredag.

Relatert