Uenighet om avvikling av presidentdebattene

Etter at Trumps kampanje opplyste at de har gått med på å utsette presidentdebattene, melder Joe Bidens apparat at det er uaktuelt for dem.

KAOSDEBATT: Den forrige debatten mellom Joe Biden og Donald Trump var sterkt preget av avbrytelser og at kandidatene snakket i munnen på hverandre. Foto: Olivier Douliery/Reuters/NTB
KAOSDEBATT: Den forrige debatten mellom Joe Biden og Donald Trump var sterkt preget av avbrytelser og at kandidatene snakket i munnen på hverandre. Foto: Olivier Douliery/Reuters/NTB

SISTE: Joe Bidens kampanje avviser å utsette presidentdebattene.

En uke før den planlagte andre presidentdebatten i amerikanernes valgkamp, råder full forvirring om hvordan og når den skal avvikles – om den da i det hele tatt vil finne sted.

Torsdag opplyste den amerikanske kommisjonen for presidentdebatter at den neste presidentdebatten av smittevernhensyn skulle gjennomføres via video.

I et intervju med Maria Bartiromo på Fox Business klokken 14 norsk tid, sa Donald Trump derimot at han ikke vil delta i en debatt som foregår via video.

Torsdag kveld skrev CNNs Det hvite hus-korrespondent Kaitlan Collins på Twitter at Trump-kampanjen har gått med på å utsette debatten en uke, slik at de to kandidatene slipper å gjennomføre den via videooverføring.

Av ordlyden å dømme, så det dermed ut til at de to partene kunne ha blitt enige om å utsette begge de siste presidentdebattene.

Senere samme kveld kommer det imidlertid frem at dette ikke er noe som er aktuelt for Joe Biden.

– Donald Trump setter ikke timeplanen for debattene, det er det kommisjonen for presidentdebattene som gjør, sier Bidens valgkampsjef Kate Bedingfield ifølge New York Times.

– Vi ser frem til å delta i den siste debatten, som er planlagt 22. oktober, noe som allerede er er den seneste datoen for en siste debatt på 40 år. Donald Trump kan møte opp, eller han kan nekte igjen. Det er hans valg, sier hun videre.

Koronatiltak

President Donald Trump testet positivt for koronavirus på fredag, og mange har dermed stilt spørsmål for om den kommende presidentdebatten vil finne sted.

Presidenten selv har sagt at han gleder seg til neste debatt.

Biden har på sin side uttalt at debatten ikke burde finne sted så lenge presidenten er koronapositiv. Etter den første presidentdebatten tirsdag i forrige uke måtte også Biden teste seg flere ganger, til tross for at det var flere meters avstand mellom ham og Trump.

Smittevern

Beskjeden om at den neste presidentdebatten skulle foregå via videolink, kommer dagen etter at visepresidentkandidatene Mike Pence og Kamala Harris møttes til debatt i Salt Lake City i Utah.

Der var det innført flere tiltak for å minske risikoen for smitte. Blant annet hadde de to visepresidentkandidatene to pleksiglassplater mellom seg på scenen.