Ti år med instagram:

Dette er øyeblikkene vi aldri kommer til å glemme

Det er ti år siden det sosiale mediet entret smarttelefoner verden over. Vi har samlet noen av de me mest minneverdige øyeblikkene Instagram har gitt oss.

6. oktober 2010 begynte det som skulle bli et eventyr på sosiale medier, da en egen app for deling av firkantede bilder i en kronologisk feed ble tilgjengelig for iPhone.

– Den kom først til iPhone. I april 2012 kom den til Android og seks dager etter bladde Facebook og Mark Zuckerberg opp én milliard dollar for Instagram, sier foredragsholder og kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen.

Tirsdag feirer Instagram tiårsjubileum.

– Nå er vi en 1,1 milliarder mennesker som legger ut alt fra bilder og videoer, korte og lange, på feeden, på Instagram Stories, på Reels eller vi går live ... Så det er blitt et univers i seg selv, og ikke bare en liten foto-app med tolv filtre, sier Nygård-Hansen, og legger til:

– Jeg tror ikke vi kan kalle det for noe annet enn en suksess, hvert fall hvis du skal telle antall brukere og antall dollar.

De beste insta-øyeblikkene

På sin egen bursdag har Instagram kommet med en liten gave til brukerne sine. Det kan du lese mer om nederst i saken, men først:

Et desennium etter at Instagram inntok iPhones over hele verden, har mye skjedd. Her er noen av øyeblikkene vi aldri glemmer.

Verdens mest kjente selfie

Under Oscar-utdelingen i 2014 var det noe helt annet enn filmene som tok oppmerksomheten.

For da programleder Ellen DeGeneres fikk med seg en utrolig bukett Hollywood-kjendiser som blant annet inkluderte Bradley Cooper, Brad Pitt, Julia Roberts, og Channing Tatum, på en gruppe-selfie, kokte internett over.

Vi var nok alle enige om det programlederen selv skrev i bildeteksten:

«Best photo ever».

Kendall Jenner med rekord

Kendall Jenner hadde lenge rekorden for bildet med flest likerklikk på Instagram.

Da hun tok rekorden i 2015, dyttet hun sin egen søster, Kim Kardashian, av tronen. Den tidligere rekorden hadde storesøster med da 2,4 millioner likerklikk på et bilde av seg selv og Kanye West fra bryllupet deres, skriver Harpers Bazaar.

Kendalls bilde tok derimot rekorden med 2,5 millioner likerklikk.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Kendall (@kendalljenner)

Queen Bey blir tvillingmamma

Et annet Insta-øyeblikk vi sent glemmer, som også satte ny rekord i antall likerklikk, er Beyoncés graviditetsbilde fra 2017.

Instagram-posten, der hun annonserte at hun og Jay Z skulle bli foreldre til tvillinger, eksploderte. På under åtte timer nådde bildet godt over 6,3 millioner likerklikk, skriver Guiness World Records.

Jennifer Aniston sa «hei»

Da Jennifer Aniston lagde seg en profil på Instagram, var det for mange som å være vitne til en etterlengtet «Friends»-gjenforening.

For det er ikke bare Ellen DeGeneres som kan ta stjernespekkede selfies. I oktober 2019 la Aniston ut et bilde av hele gjengen fra den populære TV-serien.

Stjernens ankomst på det sosiale mediet gikk ikke upåaktet hen, og hun endte med å sette ny rekord for å få én million følgere raskest.

Ifølge BBC tok det fem timer og 16 minutter for Aniston å nå millionen.

Rekorden fikk hun dog ikke en gang beholde i et år. For i september 2020 ...

... Logget David Attenborough på

Og trodde du Jennifer Anistons fem timer og 16 miutter var rask tid, er det ingenting mot 96 år gamle Attenboroughs nye rekord.

Da den folkekjære programlederen fikk seg Instagram-profil i september, tok det fire timer og 44 minutter før én million mennesker hadde trykket på «følg»-knappen.

Verdens mest populære egg

Til tross for stjernenes evne til å kare til seg følgere og likerklikk i en enorm fart, må de alle se langt etter rekorden om flest likes.

Den holdes nemlig av ... Et egg.

Kanskje et av de merkeligste Instagram-øyeblikkene, men også et av de som tydeligst viser sosiale mediers mulighet til å samle massene og nå ut til et enormt antall mennesker.

Bildet som ble postet på på den anonyme profilen world_record_egg viser et egg på en hvit bakgrunn.

«La oss sette en verdensrekord sammen og få det mest likte bildet på Instagram», står det skrevet i bildeteksten.

Målet var å slå daværende rekordholder Kylie Jenners 18 millioner likerklikk på ett bilde. Og det klarte egget, for ti dager senere, 14. januar, hadde bildet fått 30,5 millioner likerklikk.

I skrivende stund har profilen 5,9 millioner følgere.

Gave på tiårsdagen

I forbindelse med tiårsjubileet kommer Instagram med en artig liten overraskelse til følgerne.

Nå kan du nemlig endre ikonet på Instagram tilbake til et av de gamle, eller til et med annen farge.

For å gjøre det, går du inn på «innstillinger» på profilen din, og sveiper så langt du kan nedover (som du ville gjort for å oppdatere en side) til du får opp fire emojier øverst på skjermen.

Nå kan du endre app-ikonet på Instagram.
Nå kan du endre app-ikonet på Instagram. Foto: Skjermdump
Nå kan du endre app-ikonet på Instagram.
Nå kan du endre app-ikonet på Instagram. Foto: Skjermdump

Relatert