SKREMMER: Figuren «Jonathan Galindo» blir brukt til å skremme barn og unge til å utføre en rekke oppgaver.
SKREMMER: Figuren «Jonathan Galindo» blir brukt til å skremme barn og unge til å utføre en rekke oppgaver. Foto: Politiet

Advarer foreldre mot nytt internettfenomen etter at 11-åring døde

Politiet frykter at den italienske gutten døde etter å ha blitt med på «Jonathan Galindo Challenge». Kripos kommer med flere råd til norske foreldre.

For kort tid siden døde en 11 år gammel italiensk gutt, og politiet frykter at selvmordet kan kobles til en makaber, viral trend.

Gutten begikk selvmord hjemme i Napolis klokka 01 natt til onsdag.

Før han døde, skal han ifølge La Republicca ha sendt flere tekstmeldinger til foreldrene.

«Jeg elsker deg, mamma og pappa», « Nå må jeg følge mannen inn i den svarte skogen», «Jeg har ikke mer tid. Tilgi meg».

11-åringen blir beskrevet som en glad, frisk og sporty gutt med mange venner, og foreldrene hans frykter at han ble presset til å begå selvmord.

«Jonathan Galindo Challenge» er populær i sosiale medier, og har mange likhetstrekk med 2017-trenden «Blue Whale Challenge».

Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA, går politiet nå gjennom guttens sosiale medier og mobiltelefon for å blant annet finne ut om «mannen i den svarte skogen» er en referanse til den fiktive karakteren «Jonathan Galindo».

Skumlere og skumlere oppgaver

Galindo-figuren ber angivelig barn og unge om å utføre en rekke skumlere og skumlere oppgaver, før de til slutt blir beordret til å begå selvmord.

Karakteren, som er en blanding av hund og menneske, ble skapt av Samuel Canini i 2012. Den har en sort, rundt nese, store tenner og lange, mørke ører.

Canini har ingen kobling til Galindo-utfordringen, og kjenner ikke til personene som «styrer» figuren i sosiale medier.

I juli skrev han på Twitter at karakteren ble skapt for å underholde ham selv, «og ikke for moderne spenningssøkere som leter etter folk de kan skremme og mobbe».

Livestreamet alt

I 2017 hevdet en familie fra Texas ifølge BBC at deres 15 år gamle sønn Isaiah Gonzalez begikk selvmord etter å ha tatt «Blue Whale»-utfordingen.

Han hadde satt mobiltelefonen sin på en sko hjemme i San Antonio, og livestreamet selvmordet.

– Jeg vil at foreldre skal se gjennom barnas telefoner og se på deres sosiale medier. Vi fikk ingen forvarsler, fortvilte faren hans, Jorge Gonzales.

UTFORDRINGER: I «Blue Whale Challenge» blir man utfordret til å utføre 50 handlinger over 50 dager. Flere av handlingene innebærer selvskading.
UTFORDRINGER: I «Blue Whale Challenge» blir man utfordret til å utføre 50 handlinger over 50 dager. Flere av handlingene innebærer selvskading. Foto: Faksimile

Samme år begikk en 16 år gammel jente ifølge CNN selvmord etter å ha hengt seg på «Blue Whale Challenge».

– Jeg mistet søsteren min til det, eller i hvert fall til deler av det. Det må være bevissthet. Folk må vite, foreldre må vite, og se etter tegn og overvåke barna sine litt bedre, sa broren hennes til nettstedet.

Ble oppringt av «Momo»

I 2018 var det «Momo Challenge» som gikk viralt, hvor unge ble skremt av den fiktive figuren «Momo».

«Momo» var opprinnelig en skrekkskulptur som ble laget av et japansk selskap som lager spesialeffekter. I 2016 begynte et bilde av figuren å spre seg på nett, og folk begynt å lage sine egne digitale versjoner av henne.

SKREMMER: Et skjermbilde av skrekkfiguren «Momo», som skal ha skremt mange barn og unge.
SKREMMER: Et skjermbilde av skrekkfiguren «Momo», som skal ha skremt mange barn og unge. Foto: NTB

I utfordringen skal barn og unge ha blitt oppringt av figuren, og truet med å bli utsatt for forbannelser hvis de ikke fulgte ordrene om å for eksempel plage andre mennesker eller dyr.

Barnevakten gikk ut og advarte mot internettfenomenet.

– Er det en Momo som spør om å bli venn med barnet i en chattekanal eller andre steder, er det gode grunner til å ikke si ja. Man bør heller ikke delta i eventuelle Momo-utfordringer som deles i sosiale medier, for det er risiko for at oppgavene blir verre og verre, skrev de.

Trenger du noen å snakke med?

Mental Helses døgnåpne hjelpetelefon: 116 123

Kirkens SOS døgnåpne krisetelefon:
22 40 00 40

Leve - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Telefon: 22 36 17 00 (hverdager 9-15 eller e-post: post@leve.no)

Kripos' råd

Kripos har utarbeidet en liste med råd til foreldre som har barn som mottar utfordringer som «Momo», «Blue Whale» eller «Jonathan Galindo»:

  • Ta skjermbilde av henvendelsen.
  • Blokker telefonnummer/kontoer som utgir seg for å være Momo eller andre utfordringer.
  • Det kan trues med at han/hun har hacket WhatsApp-en din, men det er nesten aldri tilfelle og oftest tomme trusler.
  • Ha to-faktor-autentisering på WhatsApp, så motvirker du hacking.
  • Ikke last ned apper utenfor iTunes, App Store eller Google Play.

Relatert