MISTENKT: Farouk Abdulhak er mistenkt for å ha drept Martine Vik Magnussen i London i 2008. Nå har hans far gått bort, melder Jemenitiske medier.
MISTENKT: Farouk Abdulhak er mistenkt for å ha drept Martine Vik Magnussen i London i 2008. Nå har hans far gått bort, melder Jemenitiske medier.

Medier i Jemen melder at faren til drapsmistenkte Farouk Abdulhak er død

Faren til Farouk Abdulhak, mannen som er mistenkt for å ha drept Martine Vik Magnussen (23) i London i 2008, døde på et sykehus natt til fredag melder Jemenitiske medier. Nå håper familien det kan føre til at Farouk blir utlevert.

Den Jemenitiske nettavisen Aden Al Ghad melder fredag at forretningsmannen har gått bort. Han skal ha dødd på et sykehus i Tyskland.

Han var far til Farouk, og har i årtier vært en mektig og innflytelsesrik forretningsmann i Jemen.

Det var farens kontaktnettverk som har gjort det mulig for drapsmistenkte Farouk å leve i skjul siden Vik Magnussen ble drept for nå 12 år siden.

TV 2 har vært i kontakt med leder for Martine-stiftelsen, Patrik Lundevall-Unger, som sier han har fått den samme informasjonen fra flere uavhengige kilder.

Nettverket kan være svekket

Om dette stemmer håper Magnussens familie at farens bortgang kan bidra til at Farouk Abdulhak blir utlevert.

FAR: Odd Petter Magnussen har kjempet for å få utlevert Farouk Abdulhak til England siden hans datter ble drept i 2008.
FAR: Odd Petter Magnussen har kjempet for å få utlevert Farouk Abdulhak til England siden hans datter ble drept i 2008. Foto: Vegard Grøtt

– Det nettverket som mistenkte må ha vært avhengig av for å få beskyttelse fra å bli utlevert og pågrepet, vil sannsynligvis være noe svekket. Det kan muligens føre til økt press på mistenktes sikkerhetssituasjon, sier Martines far Odd Petter Magnussen.

Han er likevel forsiktig optimist, og erkjenner at faren og hans advokater har vært en viktig part i forhandlingene for å få Abdulhak utlevert.

– Var en viktig brikke

Martine-stiftelsen har vært i forhandlinger med Shaher Abdulhaks advokater for å få på plass en avtale om utlevering den siste tiden.

LEDER STIFTELSEN: Patrik Lundevall-Unger mener faren var viktig i forhandlingene om utlevering.
LEDER STIFTELSEN: Patrik Lundevall-Unger mener faren var viktig i forhandlingene om utlevering. Foto: Gorm Kallestad

Stiftelsens leder, advokat Lundevall-Unger, sier til TV 2 at dette potensielt kan komplisere forhandlingene.

– Faren har etter mitt syn vært en viktig brikke, med tanke på å formidle kontakt og snakke med Farouk. Spørsmålet nå blir hva man har gjort internt, hvem som tar over makt i familien også videre. Det vet vi ikke noe om. Dette avhenger av hvilken posisjon Farouk befinner seg, sier Lundevall-Unger.

Eneste mistenkte

I 2008 ble Martine Vik Magnussen funnet voldtatt og drept i kjelleren på leilighetskomplekset der Abdulhak bodde i London.

Abdulhak er britisk politis eneste mistenkte i saken. I 2018, ti år etter drapet, frigjorde Interpol opptak av at Abdulhak rømmer landet etter drapet.

Se video over

Abdulhak er etterlyst internasjonalt gjennom Interpol, men Jemen har ingen utleveringsavtale med England. Dermed har han kunnet leve fritt i hjemlandet.

Relatert