RYSTET: Dykker Håkon Sandvik er en av flere tusen frivillige som har ryddet avfall langs kysten de siste ukene. Han mener funnene er skremmende.
RYSTET: Dykker Håkon Sandvik er en av flere tusen frivillige som har ryddet avfall langs kysten de siste ukene. Han mener funnene er skremmende. Foto: Privat / Risør Undervannsklubb

Håkon (59) har dykket siden 70-tallet:

– Det er jævlig å se hvor mye søppel det er der nede

I løpet av to dager fant Håkon (59) og vennene i Risør Undervannsklubb tre tonn med avfall i havnebassenget.

Håkon Sandvik dykket i farvannet utenfor Risør første gang i 1978.

Etter sin foreløpig siste ryddeaksjon i havneområdet, har han nesten ikke ord.

– Ja, hva skal man si. Det er jævlig å se hvor mye søppel det er der nede, sier den dykkeglade 59-åringen.

Skremmende

Han er del av Risør Undervannsklubb, som nylig arrangerte sin årlige ryddeaksjon. Sammen med kommunen og mange frivillige fjernet de 3,2 tonn med avfall fra havnebassenget utenfor sørlandskommunen Risør.

IKKE TILFELDIG: - Jeg tror ikke noen har snublet uti og mistet en henger. Mye av det vi fant tror jeg er bevisst kastet i sjøen, sier Håkon Sandvik.
IKKE TILFELDIG: - Jeg tror ikke noen har snublet uti og mistet en henger. Mye av det vi fant tror jeg er bevisst kastet i sjøen, sier Håkon Sandvik. Foto: Bård Erik Gregersen/Risør Undervannsklubb

De fant bildekk, tau, fiskeutstyr, batterier og en svær bilhenger.

– Jeg har dykket i mange år, og jeg mener å se en endring.Det er mindre liv i havneområdet, og det mindre variert. Jeg synes det er skremmende, sier Sandvik.

Hold Norge rent og Strandryddeuka 2020

  • 458 ryddeaksjoner
  • 3080 frivillige
  • 35 746 kg marint søppel samlet under Strandryddeuka 5-20. september
  • 432 tonn søppel fra tidligere aksjoner i 2020
  • Total samlet søppel i 2020: 467,74 tonn

500 tonn langs norskekysten

Det er ikke bare i Risør at rydde-iveren har vært stor. De siste ukene har store og små over hele Norge plukket plast og avfall langs kystlinjen. Mange har gjort det i forbindelse med Strandryddeuka, som Hold Norge Rent arrangerte.

Gjennom en egen portal kan de som vil, registrere det de rydder. Så langt i år har flere tusen frivillige registrert nesten 500 ryddeaksjoner.

OPPFORDRING: Fanny Pindsle i Hold Norge Rent mener at strandrydding er en utmerket aktivitet.
OPPFORDRING: Fanny Pindsle i Hold Norge Rent mener at strandrydding er en utmerket aktivitet. Foto: Privat

Totalt har frivillige samlet inn 467 tonn med søppel langs norskekysten.

– Det er så store mengder at jeg tror det er vanskelig for folk å forstå hvor mye avfall som faktisk finnes langs kysten vår, sier Fanny Pindsle i Hold Norge Rent.

Mindre rydding under korona

I hele 2019 ble det til sammenligning ryddet nærmere 2000 tonn avfall. Pindsle mener koronapandemien er noe av forklaringen på at det er ryddet mindre i år.

DYKKERJOBB: Her heves et bildekk som noen har kastet i vannet av en av de frivillige dykkerne i Risø.
DYKKERJOBB: Her heves et bildekk som noen har kastet i vannet av en av de frivillige dykkerne i Risø. Foto: Bård Erik Gregersen/Risør Undervannsklubb

– Vi måtte utsette den store strandryddedagen til i høst, og tror at hele situasjonen med koronaviruset kan ha påvirket antall ryddeaksjoner rundt om i landet, sier Pindsle.

Hun mener at strandrydding er en utmerket aktivitet, som også kan gjøres i henhold til smittevernreglene.

– Selv om selve Strandryddeuka formelt ble avsluttet 20. september, oppfordrer vi alle til å ta turen ut og rydde utover høsten, sier hun.

Relatert