Fremskrittspartiets Carl I Hagen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Fremskrittspartiets Carl I Hagen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hagen foreslått på topp i Oppland

Nominasjonsmøtet i Oppland Frp går inn for tidligere Frp-formann Carl I. Hagen (76) som toppkandidat på stortingsvalgslisten for 2021.

– Dette blir spennende! utbryter Hagen til TV 2.

Han sier han har fått mange støtteerklæringer på forhånd, og er ikke overasket over nominasjonskomiteens innstilling.

– Egentlig ikke, men det er ikke avgjort, langt derifra. Det er opp til nominasjonsmøtet å velge, sier han.

Forslaget om Hagen som toppkandidat for Oppland Frp har vært ute på høring i lokalpartiene.

Tirsdag kveld vedtok nominasjonskomiteen i Oppland Frp at Hagen skal stå på topp, bekrefter komiteens leder Line Sandli.

– Jeg mener dette er et forslag som er utarbeidet i henhold til de innspillene vi har fått inn, sier hun.

– Best for partiet

Hagens forsøk på å gjøre comeback i Stortinget gjennom å bli valgt inn fra Oppland har splittet partiet.

Sandli regner med at det blir fremmet benkeforslag på en motkandidat.

Mden valgkomiteens leder mener sjansene for å få inn en stortingsrepresentant fra Oppland Frp er større hvis man velger en person alle kjenner på topp.

– Jeg tenker bare på partiets beste, og alle vet hvem Carl er, sier hun.

Dersom det viser seg at det er kandidater som er villige til å stille, må kandidaten fremmes for kampvotering på nominasjonsmøtet 25. oktober.

Klar for å kjempe

Hagen har tidligere uttalt til TV 2 at han er beredt på at partifellene i Oppland kan komme til å fremme en av sine egne som toppkandidat foran nominasjonsmøtet.

Han fastholder at han er villig til å kjempe om en plass på Stortinget for Oppland Frp i en kampvotering.

– Det er demokratiet som bestemmer, sier han.

Wenche Haug Almestrand fra Lillehammer er regne som den heteste utfordreren. Hun er ikke ført opp på innstillingen til nominasjonsliste i det hele tatt, og grunnen skal ifølge kilder være at hun kun ønsket å stå på førsteplass. Det har ikke vært mulig å få kommentar fra Almestrand.

Glad for tillit

Hagen ble tirsdag innstilt på tredjeplass på listen til Oslo Frp, etter de to representantene Oslo Frp har inne på Stortinget i inneværende periode, Siv Jensen og Christian Tybring-Gjedde.

– Vi er veldig stolte av denne listen. Med Carl I. Hagens ambisjoner om å trekke flere velgere i Oslo til Fremskrittspartiet, håper vi å få inn tre kandidater til Stortinget fra Oslo, sa nominasjonskomiteens leder Peter N. Myhre til TV 2.

Den tidligere partiformannen er glad for støtte fra begge fylkespartier.

– Jeg er tilfreds. Jeg tolker det som en tillitserklæring fra begge komiteer, så jeg er godt fornøyd, sier han.

Økt oppslutning

Dersom Hagen skulle komme inn begge steder, må han velge hvilket fylke han vil representere.

– Hvis jeg kommer inn begge steder, så vil jeg drøfte det med styrene begge steder før jeg tar en beslutning om hvor jeg velger å representere.

Hagen har merket seg at Frp går frem Frp frem med tre prosentpoeng til 14,4 prosent på onsdagens meningsmåling Norstat har gjort for Aftenposten og NRK.

– Det tro jeg skyldes en mer aktiv holdning fra Stortingsgruppen, og det tror jeg folk har merket seg, at nå kanskje partiet beveger seg mer til det det var tidligere, før regjeringstiden, som et aktivt, selvstendig opposisjonparti som har løsninger og klare standpunkter, sier han.

Overtok pensjonat på Lesja

Det er ikke tilfeldig at Hagen i høst har sagt ja til å stille som toppkandidat for Oppland Frp foran stortingsvalget i 2021.

Hagen og ektefellen gjennom 36 år, Eli Hagen (72), overtok det gamle pensjonatet «Skogly» på Lesjaverk i Gudbrandsdalen etter Elis mor i 2014, og har pusset det opp fra kjeller til loft.

Der tilbringer de mye av sin tid, fortalte ekteparet da TV 2 besøkte dem for kort tid siden.

76-åringen uttalte han kan være en velgermagnet for Frp i Oppland, som i likhet med Oslo Frp fikk lavere oppslutning i valget i fjor enn det Frp fikk nasjonalt.

– Velgere over 50 og 60 år husker Carl. I Hagen, vet hva jeg står for, og mange av de har forlatt Fremskrittspartiet, og da tror mange at med Carl I. Hagen på topp, så vil kanskje de som stemte på Fremskrittspartiet på 90-tallet og 2000-tallet gjøre det en gang til.