INNLAGT: Mens kongen er innlagt på sykehus har Venstre vedtatt at de vil ha en folkeavstemning om monarkiet.
INNLAGT: Mens kongen er innlagt på sykehus har Venstre vedtatt at de vil ha en folkeavstemning om monarkiet. Foto: Heiko Junge/NTB

Venstre vil ha folkeavstemning om monarkiet:

Skjerper tonen mot monarkiet

Venstre går inn for å avvikle monarkiet. I sitt nye prinsipprogram ønsker de at en folkeavstemning skal avgjøre kongehusets skjebne.

Også i prinsipprogram som partiet har hatt fram til nå, står det at Venstres prinsipielle syn er at i en liberal stat skal ingen posisjoner gå i arv, men tidligere har det stått at en «eventuell avvikling av kongedømmet må forankres i folkeavstemning.»

Nå har Venstre fjernet ordet «eventuell» og slått fast at de ønsker «avvikling av monarkiet» og fastholder at dette «må forankres i folkeavstemning».

I begrunnelsen for forslaget som ble vedtatt sto det: «Det er illiberalt at vi fortsatt har monarki i Norge, og vi bør gå inn for at dette slutter ved første mulighet.»

Venstre-leder Guri Melby var blant flertallet som stemte for å skjerpe tonen.

– Jeg stemte for det som ble vedtatt. Jeg støtter prinsippet om at posisjoner ikke skal gå i arv i et demokrati, sier Melby til TV 2.

– Ønsker dere nå en folkeavstemning om monarkiet?

– Ja. Alle er enig om at endring må skje etter en folkeavstemning, sier Melby til TV 2.

Vil ha folkevalgt president

Fylkesleder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde, er blant dem som stemte for å skjerpe tonen i prinsipprogrammet.

– Har dere nettopp vedtatt å avvikle monarkiet?

– Ja. Jeg stemte for. Jeg synes ikke at offentlige posisjoner skal gå i arv i et liberalt demokrati, sier Lunde til TV 2.

Han tenker det i fremtiden vil være bedre med en folkevalgt president.

– Dette er ikke noe som haster å få gjort, men et viktig prinsipp.

–Så dere skjerper tonen mot kongedømmet, og det mens kongen er innlagt?

– Nå skulle dette egentlig blitt vedtatt i i april, så det ville sikkert vært samme vedtak uansett tidspunkt. Håper kongen snart blir frisk, sier Lunde.

Uenighet i ledelsen

Nyvalgt nestleder Sveinung Rotevatn toner ned vedtaket.

– Jeg oppfatter ikke at det er en stor endring. Det var jo ikke debattert, bare votert over, skriver Rotevatn i en SMS.

– Hva stemte du selv?

– Jeg stemte for å fjerne «eventuell » fordi det var litt rart at det stod der når setning før uansett er « i et liberalt demokrati skal ingen offentlige posisjoner skal gå i arv».

Den andre nestlederen, Abid Raja, fikk ikke med seg voteringen.

Det gikk jeg visst glipp av. Jeg var utenfor salen på grunn av intervjuer, men jeg er for det norske kongehuset, sier Raja.

Relatert