Simon (20) gruer seg til jul: – Det er en grusom følelse

En høst og vinter med koronatiltak kan gjøre livet tøffere for slike som Simon Zakariassen. Forskere mener mørkere dager og sosial distanse vil forsterke ensomhet og psykiske plager.

Teologistudenten Simon Zakariassen (20) liker egentlig høsten og de sterke fargene, men han ser ikke frem til at dagene blir mørke. Han har allerede begynt å grue seg til juletiden.

– Når man går inn med høye forventninger, så er det så langt fall ned til det som er virkeligheten, sier han.

Virkeligheten for mange er følelsen av ensomhet og av å ikke leve opp til julelykken som preger alle sosiale medier.

En grusom følelse

– Jeg prøver å være mindre på Instagram og Facebook i et forsøk på å redusere antall ganger jeg blir minnet på denne uvirkelige, urealistiske, perfekte julen.

Simon vet litt om hva ensomhet er.

– Jeg har opplevd ensomhet i livet mitt, og det er en grusom følelse. En virkelig, virkelig grusom følelse.

Langt mellom mennesker

Som nyinnflyttet teologistudent i Oslo tror han det kan bli vanskelig å knytte til seg nytt vennskap, noe som blir forsterket av smitteverntiltakene. Nå frykter han at ensomheten skal melde seg igjen.

– Det er så veldig mye lenger mellom mennesker, føler jeg. Både geografisk og emosjonelt, sier han.

Trenger du noen å snakke med?

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)
  • Helsenorge.no
  • Sidetmedord.no

Annenhver nordmann fikk psykiske plager

For det synet får han støtte fra psykologiprofessor Asle Hoffart ved Universitetet i Oslo. Koronatiltakene nå når vi går mot en mørkere årstid vil kunne bli utfordrende for mange.

– Det vil nok kunne forsterke ensomhet og depresjon, sier han.

Forskere ved universitetet og behandlingsstedet Modum Bad i Vikersund har spurt 10 000 nordmenn om hvordan koronatiltakene har påvirket dem. Så mange som 50 prosent oppga at de i større grad har følt på psykiske plager, depresjon og ensomhet.

Og det var i april, da nordmenn kunne se frem mot lysere dager, og håpet om at pandemien skulle være over til sommeren fremdeles levde.

Professoren forklarer at følelsen av utilstrekkelighet og isolasjon kan ha en selvforsterkende effekt.

Savner venner

– Hvis man ikke har så mye kontakt med andre og ikke blir invitert ut, så kan man begynne å tenke at andre har det mye bedre enn seg selv. Da kan man begynne å tenke negativt om seg selv, og at «jeg er ikke verdt å være sammen med». Da vil man kunne trekke seg og heller ikke selv søke sosial kontakt. Det blir selvforsterkende, forklarer Hoffart.

På veggen i studenthybelen til Simon henger en rekke fotografier der han er sammen med tidligere elever på folkehøyskolen Sagaheim.

– Fine øyeblikk, fine folk ... jeg savner dem alle sammen veldig mye, sier han og sukker.

Høyere terskel for kontakt

Han tror mange vil bruke det han kaller koronaforsiktighet som en unnskyldning for å ikke inkludere mennesker som i utgangpunktet ikke er en del av gjengen.

– Terskelen blir veldig høy i år når man må holde avstand og begrense antall som er sammen. Da blir det lettere å ikke invitere en ekstra person på en fest eller en middag, eller at man lar være å ta kontakt med nye mennesker, mener Simon.

Men det er mange som har det langt verre enn Simon. De som sliter med psykiske vansker og som også har tanker om selvmord.

– Tiltakene vil koste helse

Organisasjonen Mental Helse har opplevd en markant økning i tallet på henvendelser til sin hjelpetelefon. Det er nå flere som i utgangspunktet er ressurssterke som ringer, og henvendelser som er selvmordsrelaterte har også blitt markant flere.

Landsleder i organisasjonen, Jill Arild, mener at vi vil komme til å se store menneskelige og økonomiske kostnader som følge av sosial distansering og isolasjon.

– Ja, jeg for meg kostnader i form av at flere vil trenge behandling, flere vil trenge lengre behandling, og flere må stå lengre i kø. Dette er konsekvenser vi ikke har sett ennå, sier hun.

Simon Zakariassen skal hygge seg med sin store interesse i julen, nemlig å se gode filmer, om ikke akkurat «Love Actually» og «Alene hjemme».

– Og spis masse sjokolade og godteri, det er mitt råd! sier han og ler.

Relatert