MØTER HER: Den drapssiktede norske statsborgeren møtte i Oslo tingrett klokken 13 mandag.
MØTER HER: Den drapssiktede norske statsborgeren møtte i Oslo tingrett klokken 13 mandag. Foto: NTB

Drapssiktet nordmann (21) overleveres: – Reiser jeg dit, blir jeg drept

OSLO TINGRETT (TV 2): En 21 år gammel nordmann som britiske myndigheter har etterlyst for et drap, ble lørdag pågrepet i Oslo. Britiske myndigheter har begjært ham overlevert.

Mandag ble han fremstilt for varetektsfengsling. Der besluttet Oslo tingrett at 21-åringen skal overleveres til Storbritannia, slik påtalemyndigheten ba om. Mannen anket dette på stedet.

Han ble pågrepet på lørdag, og pågripelsen gikk rolig for seg, sier påtaleansvarlig Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt til TV 2.

Drapet skjedde i bydelen Clement Court i London 30. juli, får TV 2 opplyst. Britiske medier har skrevet om saken, der en 32 år gammel tobarnsfar ble knivstukket på en fest og senere erklært død.

Britisk politi har siktet flere personer for drap i forbindelse med saken. En av dem ble pågrepet på flyplassen Heathrow etter å ha ankommet med fly fra Norge, skriver britiske medier.

Nå har britisk politi bedt om at den norske statsborgeren overleveres. Han reiste til Norge kort tid etter drapet.

– Meldte meg selv

Mandag ettermiddag møtte 21-åringen i rettssal 128 Oslo tingrett. Han har samtykket til at TV 2 gjengir forklaringen hans, som han ga før retten besluttet å overlevere ham mot hans ønske.

Han forteller at han har bodd i Storbritannia de siste 15-16 årene, men at han fremdeles har mesteparten av sin familie i Norge. Uavhengig av hendelsen i sommer hadde han tenkt til å flytte tilbake til Norge i år, sier han.

Til tross for sitt norske statsborgerskap snakker 21-åringen svært lite norsk. I retten har han med seg en britisk tolk.

Påtalemyndigheten har bedt om at han varetektsfengsles i påvente av en overlevering til britiske myndigheter.

– Jeg prøver ikke å unndra meg noe som helst. Jeg meldte meg selv til politiet på tirsdag og gjorde et avhør, forteller 21-åringen.

– Får panikkanfall

Han sier han vil ha så mye kontakt som mulig med norsk og britisk politi fordi livet hans står i fare. Å reise tilbake til Storbritannia vil være «et selvmord», sier han.

– Hvis jeg reiser til England, så fengsler de meg. Jeg har vært i fengsel der før. Det er korrupt. Fengselsbetjentene banket meg opp. Dersom jeg reiser dit, blir jeg drept i fengsel, sier han.

– Jeg er en norsk statsborger og har kommet hit for hjelp. Jeg vil løse denne saken i Norge, ikke i England. Jeg får panikkanfall av å tenke på å reise dit, sier han videre.

Norsk politi kan imidlertid ikke se at det foreligger noen unntaksvilkår. De mener derfor at de følger sine forpliktelser overfor britiske myndigheter ved å begjære ham overlevert.

Relatert