AMPERT: Opprørspoliti måtte gripe inn mot rasende demonstranter i Louisville natt til torsdag.
AMPERT: Opprørspoliti måtte gripe inn mot rasende demonstranter i Louisville natt til torsdag. Foto: Carlos Barria/REUTERS

Raseri etter Breonna Taylor-tiltale: – Jeg skammer meg

Store deler av USA reagerer med vantro på nyheten om at politimennene som var involvert i Breonna Taylors dødsfall ikke tiltales for drap.

Den afroamerikanske helsearbeideren Breonna Taylor ble skutt og drept av politiet under en feilslått narkotikarazzia 13. mars. Politiet skjøt Taylor minst åtte ganger, og fant ikke narkotika.

Onsdag ble det kjent at de to politimennene som avfyrte skudd inn i Taylors leilighet slipper tiltale. Den tredje politibetjenten involvert i razziaen tiltales for grov uaktsomhet.

Store deler av USA reagerer med vantro på at ingen av politibetjentene stilles direkte til ansvar for Taylors død.

Demonstranter har tatt til byen i en rekke amerikanske byer for å uttrykke sin misnøye med avgjørelsen. De største demonstrasjonene fant sted i Taylors hjemby Louisville, hvor to politimenn ble skutt natt til torsdag.

Taylor-familiens advokat kaller tiltalen «hårreisende og støtende». Borgerrettighetsorganisasjonen NAACP mener statsadvokaten i Kentucky har «sviktet» Taylor ved å «ikke gå langt nok» i tiltalen mot politibetjentene, skriver CNN.

Krever innsyn i saken

Statsadvokat Daniel Cameron forsvarer tiltalen.
Statsadvokat Daniel Cameron forsvarer tiltalen. Foto: Jon Cherry/AFP

Statsadvokat i Kentucky, Daniel Cameron forsvarer tiltalen, og poengterer at følelser ikke kan påvirke rettsavgjørelser.

– Det er ingen tvil om at dette er en forferdelig, følelsesladd sak. Men strafferett skal ikke bøte på hver sorg, sier statsadvokaten.

Kentuckys guvernør Andy Beshear går ut mot sin egen statsadvokat, og krever nå at offentligheten får innsikt i saken. Guvernøren sier at Cameron må vise hvilke bevis som ligger til grunn for avgjørelsen.

– Alle kan og bør være informert. Og de som føler seg frustrert og såret fortjener å få vite mer, sier Beshear ifølge Newsweek.

– Han er en stjerne

Mens Cameron får gjennomgå av sin egen guvernør, støttes han også fra høyeste hold. Under en pressekonferanse i Det hvite hus uttrykte president Donald Trump sin begeistring for republikaneren Cameron.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden oppfordrer til fredelige demonstrasjoner.
Demokratenes presidentkandidat Joe Biden oppfordrer til fredelige demonstrasjoner. Foto: Carolyn Kaster/REUTERS

– Han gjør en fantastisk jobb, jeg synes han er en stjerne, sa Trump ifølge Axios.

Presidenten ønsket ikke å svare på spørsmål om tiltalen, ogleste heller opp en uttalelse om saken.

– Rettferdighet kan være vanskelig, slo Trump fast.

Presidentens demokratiske utfordrer Joe Biden er mindre imponert over statsadvokatens arbeid. Biden sier tiltalen «ikke støtter opp om» likhet for loven. Samtidig oppfordrer han til fredelige demonstrasjoner.

– Man har rett til å demonstrere fredelig, men vold er aldri akseptabelt, sier Biden.

Hudflettes av Clooney

Statsadvokat Cameron advarer også mot å la seg styre av utenforstående reaksjoner på saken.

– Det vil være kjendiser, påvirkere og aktivister som aldri har bodd i Kentucky som vil prøve å fortelle oss hvordan vi skal føle, som om de kjenner til denne saken, sier Cameron.

Skuespiller George Clooney sier han skammer seg over tiltalen.
Skuespiller George Clooney sier han skammer seg over tiltalen. Foto: Tolga Akmen/AFP

Uttalelsen får George Clooney til å reagere. Skuespilleren er født og oppvokst i Kentucky, og kjenner seg ikke igjen i Camerons påstander.

– Rettssystemet jeg ble oppdratt til å tro på stiller folk til ansvar for deres handlinger, innleder Clooney i en uttalelse sent onsdag kveld.

– Hennes navn var Breonna Taylor og hun ble skutt og drept i sin egen seng av tre hvite politibetjenter, som ikke vil bli tiltalt for noen forbrytelse knyttet til hennes død, tordner skuespilleren, som «skammer seg» over avgjørelsen.

– I skolene og kirkene i Kentucky ble jeg lært hva som er rett og galt. Jeg skammer meg over denne avgjørelsen, avslutter Clooney.

– Respektløs og ignorant

En rekke profilerte amerikanere uttrykker sin misnøye med tiltalen.

– Dette er et LEDENDE eksempel på at noe er PILL råttent!!!, skriver Alicia Keys på Twitter. Artisten omtaler avgjørelsen som «respektløs og ignorant».

Hun får støtte av blant andre Oprah Winfrey, som sender sine tanker til Taylors mor.

I Taylors hjemby Louisville har tusenvis av mennesker tatt til gatene i protest mot tiltalen. Demonstrasjonene utviklet seg til opptøyer, og to politibetjenter ble skutt. En person er pågrepet etter skytingen. Ingen av betjentene skal være livstruende skadet.

– Jeg er svært bekymret for betjentene våre, sier politisjefen i Louisville.

Også i en rekke andre amerikanske byer, deriblant Los Angeles, Dallas, Washington, D.C., Atlanta, New York og Chicago, har demonstranter samlet seg i protest mot avgjørelsen.

Relatert