Trump nekter å garantere fredelig maktoverføring

USAs president har flere ganger hevdet at demokratene vil jukse under presidentvalget. Presidenten nekter å si om han vil gi fra seg makten på fredelig vis dersom han skulle tape.

Det er 43 dager til 3. november og presidentvalget, et valg Donald Trump har kalt «det mest korrupte i USAs historie».

Under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kveld, ble presidenten spurt om han kan garantere en fredelig maktoverføring dersom Joe Biden skulle gå seirende ut i november.

– Vel, vi får se hva som skjer, var presidentens svar.

Skylder på poststemmer

Trump sier han ikke ønsker å forplikte seg til en fredelig maktoverføring på grunn av bekymringer knyttet til poststemmer. Koronapandemien gjør at rekordmange amerikanere vil stemme via post, noe Trump mener vil føre til økt valgfusk.

– Dere vet at jeg har hatt klaget mye på stemmesedlene, og de er en katastrofe, sa presidenten, med henvisning til at mange stemmesedler nå sendes med posten.

– Kvitter man seg med stemmesedlene får man en veldig... det vil ikke bli en overføring av makt, for å være ærlig. Det blir en fortsettelse, la Trump til.

Joe Biden har foreløpig et forsprang på de nasjonale meningsmålingene, men det er svært jevnt i viktige vippestater som Florida og Arizona.

Tror valget ender i høyesterett

Tidligere på dagen hintet Trump om at valgresultatet sannsynligvis vil bli svært jevnt, og at en avgjørelse «vil ende opp i høyesterett».

Etter at høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg døde forrige uke, er det en ledig plass i USAs øverste domstol. Trump mener domstolen kan komme til å avgjøre valget, og mener derfor det er viktig å få utnevnt en ny dommer før 3. november.

– Jeg mener det er viktig at vi har ni dommere. Jeg mener det er bedre om vi gjør det før valget, sier Trump til AP News.

Presidenten vil offentliggjøre sin dommerkandidat lørdag klokken 17 lokal tid, og republikanerne har hintet om at de vil gjøre det de kan for å få kandidaten på plass før presidentvalget.

Relatert