SORTLAND: Ved Sigerfjordtunnelen blåste en campingbil av veien torsdag. Foto: Jens Andre M. Birkeland / Bladet Vesterålen / NTB
SORTLAND: Ved Sigerfjordtunnelen blåste en campingbil av veien torsdag. Foto: Jens Andre M. Birkeland / Bladet Vesterålen / NTB

Uværet i nord har truffet Troms

Stormen som har feid over Nordland onsdag ettermiddag har nå truffet Troms. Rundt 2500 husstander har vært uten strøm.

Strømbruddet rammer Målselv, Salangen, Senja og Sørreisa i Indre og Midt-Troms, skriver NRK. Til sammen har rundt 2.500 hustander vært uten strøm.

Natt til torsdag melder politiet om kaotiske forhold i Troms fylke.

– Det er en rekke trær som har blitt knekt, det skaper trafikale problemer flere steder. Det er ikke bare i Tromsø, men over hele fylket, sier operasjonsleder Lennart Steffensen i Troms politidistrikt til TV 2.

Laks på rømmen

Mens det så langt ikke har vært mange meldinger om materielle skader, forventer politiet at dette vil øke når dagslyset kommer frem og man får se omfanget av stormen. Ingen personskader har til nå blitt meldt inn.

I tillegg til knekte trær og nausttak som er revet vekk fra vinden, har politiet fått melding om at en laksemerder har slitt seg løs og flyter nord for Hansnes.

– Den skal nå ligge og stange mot fjæra, og er tom for fisk. Med en gang vinden snur er det fare for at den kan flyte ut igjen og komme i klinsj med andre fartøy, sier Steffensen.

Like etter klokken fem sier han at ting er i ferd med å roe seg, men understreker at været har preget området.

– Det kan godt hende at de som har sovet i natt får seg en overraskelse når de våkner opp.

Flyvende trampoline

Den kraftige stormen gjør at politiet må prioritere hvilke oppdrag de kan rykke ut på.

– Vi har ikke hatt mulighet til å se på nausttaket, det er vanskelig å prioritere. Der vi har hatt mulighet har vi fått hjelp av Vegvesenet og sikret løse gjenstander, forteller operasjonslederen.

En av de mer alvorlige meldingene dreier seg om en trampoline som blåser rundt i Tromsøs gater.

– Vi må også ta en vurdering med tanke på egen sikkerhet på hva vi kan rykke ut på. Når vi har en trampoline som flyr rundt kan den skade mange, så det er klart noe vi må prioritere. Men et hustak på et jorde får vi ikke gjort noe med akkurat nå, sier Steffensen.

Forventer normal drift

Like før klokken fire har stormen roet seg, og vegvesenet regner med at trafikken går som normalt i morgen tidlig.

– Det blir muligens en liten bølge utover natten, men da ganske mye mildere enn hva vi har sett tidligere i kveld, sier trafikkoperatør Jonas Johnsen.

– Det virker som at fergen begynner å gå igjen, og Kjølhågen utover mot Andenes ble akkurat åpnet, legger han til.

Sendt ut farevarsel

Gjenstander som trær, gjerder og takplater har løsnet flere steder i fylket, og uværet er ventet å fortsette utover natten.

– Vi har fått melding om at flere takplater på hus har løsnet. Store busker har knekt og sperret veier og gjort fremkommelighet vanskelig, sier Jan Erik Solheim, innsatsleder i Harstad politistasjon til kanalen.

Det var onsdag også meldt om full til sterk storm i Vesterålen og Lofoten. Flyplassen i Svolvær er stengt, og det er sendt ut farevarsel på oransje nivå.

SORTLAND: Brannvesenet bistod etter at flere takplater løsnet på et leilighetsbygg.
SORTLAND: Brannvesenet bistod etter at flere takplater løsnet på et leilighetsbygg. Foto: Jens Andre M. Birkeland / Bladet Vesterålen/NTB

Campingbil blåste av veien

I Sørdalen i Sortland kommune blåste en campingbil av veien. Det befant seg to personer i campingbilen, og én person har et mulig brudd i en arm. Begge har blitt tatt med av ambulanse, skriver politiet i Nordland på Twitter.

Operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt fortalte til NTB i 19-tiden onsdag om mye vær og vind i området.

– Det er spesielt fra Vesterålen vi har fått inn mange meldinger, i området Melbu og Sortland. Der flyr det mye rart – alt fra trær til takflater og reklameplakater.

Oransje farevarsel for Vesterålen

For Vesterålen er det utstedt farevarsel på oransje nivå.

– Vi venter vest og sørvest full til sterk storm med svært kraftige vindkast på 35–40 meter per sekund inn mot Vesterålen og kysten av Troms, skriver Meteorologisk institutt.

Ifølge operasjonslederen har ikke politiet mottatt flere meldinger om skadde personer.

– Bank i bordet. Vi prøver å anmode folk om å være minst mulig ute. Uansett hvor morsomt det er å være ute i dårlig vær, så hjelper det ikke hvis du får en takplate i hodet, sier Johansen.

Svolvær lufthavn stengt

Både Leknes lufthavn og Svolvær lufthavn melder også om svært kraftig vind onsdag ettermiddag, skriver Lofotposten.

Lufthavnsjef Bjørn Opsahl ved Svolvær lufthavn forteller at flyplassen har måttet stenge på grunn av strømbrudd. Alle flyavganger er innstilt.

Vakthavende i flytårnet på Svolvær lufthavn, Frank Johansen, sier vinden på det meste har vært oppe i kast på 77 knop, tilsvarende rundt 40 meter i sekundet.

Badestamp blåste av henger

Tidligere onsdag ettermiddag blåste en badestamp av en henger på Gimsøybrua i Nordland langs E10. Det skjedde etter at noen forsøkte å krysse den stengte brua i Vågan kommune. Stampen ble stroppet fast i rekkverket.

Flere bruer er nå stengt i Lofoten, deriblant Rafsundbrua og Kåkernbrua, opplyser operatør Fredrik Nyland ved Veitrafikksentralen til NRK.

– Siden jeg kom på jobb for et par timer siden, har vinden blåst ganske mye opp. Vindkastene på Gimsøybrua er oppe i 42 sekundmeter. Det er lite omkjøringsmuligheter, og det ser ut til at det vil bli stengt en god stund fremover.