TESLA-GRÜNDER: Elon Musk lover ny batteriteknologi.
TESLA-GRÜNDER: Elon Musk lover ny batteriteknologi. Foto: Susan Walsh/AP Photo/NTB

Presenterte nye batterier og lovte «billig-Tesla»

Tesla jobber med å utvikle batterier som skal være kraftigere, billigere og ha økt rekkevidde.

Det sa Tesla-sjef Elon Musk natt til onsdag.

Musk gikk på forhånd ut og varslet at kunngjøringen ville være «helt sinnssyk».

Nyhetene ble offentliggjort på at arrangement kalt «Battery Day», batteridagen, som ble avholdt samtidig med aksjonærmøtet.

Klimafokus

Etter at selskapet hadde avholdt aksjonærmøte, tok Musk til scenen hvor han presenterte nyhetene. Mens presentasjonen først og fremst skulle vise Teslas fremtidige planer, valgte Musk å innlede med en alvorlig tone.

– Vi står overfor veldig alvorlige utfordringer, særlig med tanke på klimaendringer, sa Musk fra podiet mens bilder av skogbrannene i California rullet i bakgrunnen.

Musk understrekte behovet for å bevege seg bort fra fossilt brennstoff, som han omtalte som et «farlig eksperiment».

– Dette er en tid for å satse på fornybar energi, sa Tesla-sjefen.

Kraftige forbedringer

Musk gikk deretter over til å presentere Teslas planer for fremtiden, med hovedfokus på neste generasjon bilbatteri.

De nye battericellene, kalt 4680 (46mm ganger 80mm), vil ha seks ganger så god ytelse og fem ganger så mye energikapasitet som de nåværende batteriene. Dette fører til at rekkevidden økes med 16 prosent.

Det nye batteriet er derimot et stykke unna. Musk erkjente at verken designet eller produksjonsplanene er ferdigspikret. Produksjonen vil tidligst starte mot slutten av neste år, og vil ikke produseres i stort volum før 2022.

Vil senke prisen

Musk kunngjorde også planer om å produsere billigere biler.

– Vi har ingen prisvennlig bil. Det er noe vi vil ha i fremtiden. Men vi har senket prisen på batteriene, sa Tesla-sjefen.

For å senke prisen på bilene planlegger Tesla å resirkulere batterier ved selskapets fabrikk i Nevada. I tillegg vil de kraftig redusere innholdet av kobolt, et av de dyreste stoffene i batterier.

Ifølge Musk er målet et drastisk kostnadskutt, som vil føre til elektriske selvkjørende biler til 25 000 dollar, drøyt 230 000 norske kroner.

Til tross for batterinyhetene sank Tesla-aksjen etter presentasjonen.

Relatert