PÅ BAR: Utestedet Tromsø Jernbanestasjon var et symbolsk sted for tirsdagens pressekonferanse.
PÅ BAR: Utestedet Tromsø Jernbanestasjon var et symbolsk sted for tirsdagens pressekonferanse. Foto: Egil Pettersen / TV 2

Går til valg på jernbane til Tromsø

Arbeiderpartiet går til valg med Nord-Norgebanen på programmet. Det kom frem under en pressekonferanse fra utestedet Tromsø Jernbanestasjon tirsdag ettermiddag.

I årtier har en utvidelse av Nord-Norgebanen vært et sterkt ønske i Troms. Nå blir dette en del av Arbeiderpartiets kampsaker før valget i neste år.

Det som tidligere har blitt foreslått er enten en forlengelse av Nord-Norgebanen eller et sidespor fra Tromsø til Narvik og Ofotbanen som er knyttet til det svenske jernbanenettet.

På pressekonferansen tirsdag ettermiddag deltok Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran og stortingsrepresentant Cecilie Myrseth. Hun er også medlem i programkomiteen, og har vært en aktiv pådriver for å få partiet til å programfeste Nord-Norgebanen.

– På tide

– Det er en veldig fin dag, sier Myrseth.

Hun sier til TV 2 at hun er stolt over at programkomiteen sier «ja» til den etterlengtede togstrekningen.

Nestleder Skjæran bekrefter at det er et samlet parti som står bak kampsaken.

– Nord-Norge har jo nå i syv år stått helt utenfor alt av nasjonal jernbanesatsing, så nå er det på tide at vi gjør noe med det, sier han.

– Veldig gledelig

– Det er veldig gledelig, men ikke uventet fordi det på sett og vis var annonsert i partiets nordområderapport som kom for to uker siden. I tillegg ble det på et jernbanemøte i Målselv i helga av flere Ap-representanter på nasjonalt og regionalt nivå sagt klart fra om at dette ville bli en kampsak for Ap i valgkampen.

Det sier Terje Traavik (MDG) som fram til nylig var var leder av Tromsø kommunes jernbaneutvalg.

– Aldri før har det vært en større mulighet til å få inn en full utbygging av Nord-Norgebanen i Nasjonal Transportplan. Om man teller de partiene som til nå i ord har bundet seg til å støtte det, så er det i øyeblikket flertall for å få det prioritert og dermed også et flertall for prosjektet, sier han.

– Hadde ikke annet valg

– De hadde ikke noe annet valg, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.

– Presset av dårlige meningsmålinger er de på sett og vis dratt etter håret inn i dette, men for Nord-Norge er det jo en god nyhet. Nå er det vel bare Høyre og Krf som er i mot, sier han.

Relatert