PÅBUD: Bjørg Marit Andersen mener det bør bli påbudt å bruke munnbind på kollektivtransport.
PÅBUD: Bjørg Marit Andersen mener det bør bli påbudt å bruke munnbind på kollektivtransport. Foto: Ole Berg-rusten

Smittevernekspert bekymret for Oslo: – Det burde vært gjort for lenge siden

Mandag er alle bydeler i Oslo på rødt smittenivå. Smittevernekspert Bjørg Marit Andersen mener at byrådet ventet for lenge før de strammet inn.

Koronasmitten har den siste tiden økt betraktelig i Oslo. I løpet av de siste to ukene har 515 personer fått påvist korona i hovedstaden.

Mandag kom byrådet med nye regler og anbefalinger om forsamlinger, munnbind på kollektivtransport, og registrering av gjester på utesteder.

Bjørg Marit Andersen, tidligere overlege og smittevernsekspert ved Oslo universitetssykehus, kritiserer byrådet for å ikke stramme inn tidligere.

– Det burde vært gjort for lenge siden. Hvis de skal få kontroll på smitten i Oslo er de nødt til å ta grep før det blir et skikkelig utbrudd, sier Andersen.

BEKYMRET: Andersen er bekymret for smitten i Oslo.
BEKYMRET: Andersen er bekymret for smitten i Oslo. Foto: Fredrik Hagen

– Ikke reis til Oslo

Smitteverneksperten synes det er skremmende å følge utviklingen som har vært i Oslo.

– Jeg er veldig bekymret sykehjem, sykehus og de som er i risikogruppen, sier Andersen.

Hun ber folk om å holde seg unna hovedstaden.

– Ikke reis til Oslo med mindre det er helt nødvendig. Helsemyndighetene bør også vurdere å isolere Oslo til det er mer kontroll på smitteutbruddet, sier Andersen.

Mer avstand og stengte barer

I Oslo oppfordres det nå på det sterkeste å bruke munnbind på kollektivtransporten til alle døgnets tider, uansett trengselsnivå. Men Andersen mener ikke at dette er nok.

– Hvis det skal ha en effekt må det bli et påbud om å bruke munnbind. Det burde også være påbudt å bruke munnbind på offentlige samlinger og i butikker, sier Andersen.

I tillegg synes hun at byrådet bør vurdere å stenge barer og redusere åpningstiden på restauranter.

– De bør absolutt se nærmere på åpningstidene til restauranter og barer. Det kan være veldig smittefarlig å spise og drikke ute, spesielt nå som man ikke må ha to meter avstand mellom bordene, sier Andersen.

Relatert