Reiselivet får krisepakke på inntil én milliard

Regjeringen oppretter en kompensasjonsordning på inntil én milliard kroner for reiselivsbedrifter som har hatt stort omsetningsfall.

– Fraværet av turister og forretningsreiser tærer på mange av bedriftene. Mange frykter oppsigelser og mange lokalsamfunn opplever at krisen er i ferd med å få ringvirkninger på resten av samfunnet.

Det sa næringsminister Iselin Nybø (V) på en pressekonferanse mandag da hun og distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) la fram en ny kompensasjonsordning for reiselivet.

Ordningen gjelder fram til nyttår.

I tillegg vil regjeringen gi 250 millioner kroner til omstilling.

På toppen

MER PENGER: Næringsminister Iselin Nybø holdt pressemøte på operataket om viktige nyheter til reiselivet.
Foto: Heiko Junge / NTB
MER PENGER: Næringsminister Iselin Nybø holdt pressemøte på operataket om viktige nyheter til reiselivet. Foto: Heiko Junge / NTB

Kompensasjonsordningen vil gjelde for overnattingsbransjen, serveringsbransjen, formidlingsbransjen og deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser.

Tiltakene kommer på toppen av andre tiltak som regjeringen har innført tidligere.

– Regjeringen bidrar nå med to ting: Vi hjelper reiselivet må og bidrar til utvikling og omstilling som er helt nødvendig, sier Hofstad Helleland.

– Oppsummert snakker vi om nesten to milliarder, sier hun til TV 2.

Senere mandag møter finansminister Jan Tore Sanner (H) pressen for å presentere andre økonomiske tiltak.

– Hva legger dere i «stort omsetningfall»?

– Vi har lagt noen rammer for ordningen, men vil gå i dialog med partene i næringslivet for å diskutere hvor stort omsetningsfallet må være, sier Nybø til TV 2.

Kompensasjonsordningen gjelder fra september og til og med desember. Nybø sier at det kan bli aktuelt å gi hjelp til reiselivet også på nyåret også.

Penger for spesielt rammede

Kompensasjonsordningen som nå foreslås, vil bygge på regelverket for den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet, som ble avviklet 1. september.

De 250 millioner kronene til omstilling skal fordeles via Innovasjon Norge. Også i juli la regjeringen 250 millioner kroner i omstillingspotten.

For å kvalifisere til støtte må bedriftene vise til mer enn 30 prosent omsetningsfall de to siste månedene sammenlignet med året før, skriver NTB.

Regjeringen vil også ha en egen tilskuddsordning på 200 millioner kroner der kommunene som har måttet sette i verk ekstra lokale smitteverntiltak på grunn av større smitteutbrudd, kan kompensere bedrifter som har blitt spesielt rammet, skriver NTB.

25 millioner til Svalbard

Regjeringen bevilger også 25 millioner kroner til en ny, midlertidig tilskuddsordning for reiselivsbedriftene på Svalbard.

Tilskuddsordningen for Svalbard gjelder reiselivsbedrifter og bedrifter som er tilknyttet næringen. Ordningen er en del av den samlede krisepakken til reiselivet.

Aktørene på Svalbard kan også benytte seg av den videreførte ordningen for bedriftsutvikling for reiselivet og den nye kompensasjonsordningen for reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall.

Relatert