FRYKTER KAOS: Ruter og Vegvesenet frykter at presset på veiene blir større som følge av busstreiken. De ber folk derfor om å holde seg hjemme mandag .
FRYKTER KAOS: Ruter og Vegvesenet frykter at presset på veiene blir større som følge av busstreiken. De ber folk derfor om å holde seg hjemme mandag . Foto: Jens O. Kvale/ NTB

Ber folk ta hjemmekontor i dag

Ruter kommer med klar oppfordring til alle reisende på Østlandet mandag morgen: – Ikke reis med mindre du må. Statens vegvesen oppfordrer til hjemmekontor.

Med 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken i streik blir det ekstra utfordrende for mange å komme seg på jobb mandag.

– Ikke reis med mindre du må, hold anbefalt avstand og bruk munnbind etter anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver Ruter i en pressemelding.

Statens vegvesen oppfordrer til hjemmekontor for å hindre lange køer.

– Det hadde vært veldig fint om de som kan ha hjemmekontor, tar det. Da blir det litt mindre kø, sier trafikkoperatør Anne Hårstad i Statens vegvesen til VG.

– Vi er vant til rushtid, og vi får ikke gjort noe med det. Folk får smøre seg med tålmodighet, sier Hårstad.

Problematisk

Etter at streiken ble et faktum natt til søndag, måtte mange reisende endre reiseplanene sine.

Med en ny arbeidsuke framfor oss kan det bli problematisk for bussreisende å komme seg på arbeid, dersom hjemmekontor ikke er mulig.

Siden streiken er lovlig, kan kollektivselskapene ikke sette inn ekstra kapasitet på tog, T-baner, trikker og båter. Med det blir det trangere om plassen på disse transportmidlene, noe som vanskeliggjør overholdelse av smittevernreglene.

Mulig opptrapping

Ruter er i likhet med Brakar og Østfold kollektivtrafikk rammet av streiken. Likevel kan det også fort bli busstopp andre steder i landet.

Over 8.000 sjåfører landet rundt skal være streikeklare.

– Potensialet over landet er stort. Vi har signalisert at en opptrapping kan være nært forestående, men vi har ikke sagt noe om når det kan skje, sier kommunikasjonssjef André Nerheim i Fellesforbundet til avisen.

En mulig opptrapping av streiken må meldes til Riksmekleren og arbeidsgiverne fire dager i forkant.

– Sjåførene er supermotiverte og klare for kamp, en langvarig kamp om nødvendig. Vi har økonomiske muskler til å holde det gående lenge, sier Nerheim.

Relatert