ADVARER: Anne Alræk Solem, leder av etterforskningsseksjon drap ved Oslo politidistrikt, advarer mot å drikke sprit av ukjent opphav. Foto: Anna Myklebust Hodne / TV 2
ADVARER: Anne Alræk Solem, leder av etterforskningsseksjon drap ved Oslo politidistrikt, advarer mot å drikke sprit av ukjent opphav. Foto: Anna Myklebust Hodne / TV 2

Politiet: – Vi er bekymret for en bølge av metanolforgiftning

Politiet advarer mot å drikke sprit med fremmed emballasje, etter at de fant spor av metanol i to spritflasker i leiligheten hvor en mann ble funnet død.

I en pressemelding opplyser politiet at det er funnet spor av metanol i to av flaskene som ble beslaglagt i leiligheten hvor en mann ble funnet død søndag 13. september 2020.

Politiet har offentliggjort bilder av spritflaskene. Det er enlitersflasker med etikett med kyrilliske bokstaver hvor det står «Zelenaja Marka Vodka». Dette er et merke som vanligvis produseres i Russland, men det er høyst usikkert hvor innholdet kommer fra.

SPRIT: Denne flasken inneholdt metanol. Det er en litersflasker med etikett med kyrilliske bokstaver. Foto: Politiet i Oslo
SPRIT: Denne flasken inneholdt metanol. Det er en litersflasker med etikett med kyrilliske bokstaver. Foto: Politiet i Oslo

Politiet går nå ut med en kraftig advarsel mot å drikke sprit av ukjent opphav og med fremmed emballasje.

Bekymret for bølge

Anne Alræk Solem, leder av etterforskningsseksjon drap ved Oslo politidistrikt, understreker at alkohol som inneholder metanol kan være livsfarlig.

– Vi vet ikke om det er mer metanol i omfang nå, men vi er redd for konsekvensene hvis det er tilfellet. Vi ser veldig alvorlig på saken, sier Solem.

– Er dere bekymret?

– Vi er bekymret for at vi kan få en tilsvarende bølge av metanolforgiftning i samfunnet slik vi hadde på tidlig 2000-tallet, sier lederen.

– Kan redde liv

Politiet vet per nå ikke hvor spritflaskene kommer fra.

– Vi ber derfor publikum som kan ha informasjon om å ta kontakt med politiet. Det samme gjelder dersom noen kjenner til metanolholdig alkohol i omløp. Det kan redde liv, sier hun.

Politiet kan kontaktes på telefon 22 66 99 66, på epost-adressen kriminalvakten.oslo@politiet.no eller nettsiden tips.politiet.no.

To tilfeller av forgiftning

Politiet kjenner ikke til noen nye tilfeller av metanolforgiftning, annet en de to de har varslet om tidligere.

– Vi understreker at dersom det er mer alkohol i omløp trenger de ikke være tappet i samme flaske. Vi ønsker å finne ut hvor det kommer fra og om det er mer i omløp, sier Solem.

Søndag ettermiddag opplyste Oslo universitetssykehus om at de behandlet en pasient for metanolforgifning. Pasienten ble innlagt på Ullevål sykehus lørdag. Tilstanden ble beskrevet som alvorlig, men stabil.

Senere søndag ble en mann funnet død. Avdøde hadde oppholdt seg i samme leilighet fredag, som personen som ble behandlet for metanolforgiftning ved sykehuset.

– Vi har vært i kontakt med to andre som var til stede i leiligheten. De har vært til avhør og er i oppfølging hos helsevesenet, sier Solem.