Flere ungdommer havnet i vannet etter kanokantring: – Mer vind enn forventet

FREDRIKSTAD (TV 2): Alle 24 personer er gjort rede for etter at flere kanoer kantret utenfor Fredrikstad onsdag formiddag. Ingen er skadd etter hendelsen.

22 elever og to lærere var onsdag ute på tur i ti kanoer og to kajakker da flere havnet i vannet etter kantring.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som havnet i vannet, men alle 24 personer er nå gjort rede for, sier redningsleder Eric Willassen i Hovedredningssentralen til TV 2.

Det skal ha vært elever og lærere fra en videregående skole som var ute på tur. Ingen fikk alvorlige skader.

– Det er bare en del som er våte og kalde, sier Willassen.

– Blåst kraftig opp

En rekke ressurser fra ulike nødetater ble kalt ut, blant annet redningshelikopter fra Rygge flyplass. Flere av disse ressursene sendes nå tilbake igjen.

– Nå oppsummerer vi situasjonen og får kansellert en del ressurser. Det er fortsatt en del kanoer som ikke er hentet opp, sier Willassen.

KANTRING: Flere kanoer kantret ved Lyngholmen utenfor Fredrikstad.
KANTRING: Flere kanoer kantret ved Lyngholmen utenfor Fredrikstad. Foto: Google Maps

Det var kaotiske minutter da de første meldingene om ulykken kom inn, og det var lenge usikkerhet rundt hvor mange som var involvert og alvorlighetsgraden.

FRAKTET HIT: De involverte personene ble fraktet til kafébygget ved Foten badeplass etter ulykken.
FRAKTET HIT: De involverte personene ble fraktet til kafébygget ved Foten badeplass etter ulykken. Foto: Anne Sofie Mengaaen Åsgard / TV 2

Personer i området forteller til TV 2 at det var blikkstille på sjøen i morges, men at det har blåst kraftig opp i området de siste timene.

Undersøker saken

Alle de involverte var elever og lærere ved Glemmen skole. De er nå kjørt bort fra stedet etter å ha befunnet seg i kafebygget ved Foten badeplass.

STORE RESSURSER: Innsatsleder Sindre Dahlstrøm forteller at store ressurser deltok i redningsaksjonen.
STORE RESSURSER: Innsatsleder Sindre Dahlstrøm forteller at store ressurser deltok i redningsaksjonen. Foto: Anne Sofie Mengaaen Åsgard / TV 2

Innsatsleder i politiet Sindre Dahlstrøm sier til TV 2 at de oppretter sak for å finne ut om det kan ha skjedd noe kritikkverdig.

Dahlstrøm sier videre at personene som ble hentet opp av vannet var kalde, men ellers i god behold.

– Vi hadde store ressurser på stedet. Akkurat hvor mange som var i vannet er usikkert, men de var kalde da de ble brakt i land, sier innsatslederen.

– Mer vind enn forventet

Rektor ved Glemmen videregående skoler forteller til TV 2 at alle elevene er i alderen 15-16 år, og at de går i første klasse på videregående.

I GODT HUMØR: Til tross for forholdene er alle elevene i godt humør, sier rektor ved Glemmen videregående skole Pål André Ramberg.
I GODT HUMØR: Til tross for forholdene er alle elevene i godt humør, sier rektor ved Glemmen videregående skole Pål André Ramberg. Foto: Anne Sofie Mengaaen Åsgard / TV 2

– For en av gruppene som padlet kano gikk vinden veldig raskt. Vi har klare prosedyrer og rutiner hvor vi risikovurderer dette i forkant, men i dag så kom det mer vind enn vi hadde forventet på akkurat dette tidspunktet, sier Ramberg.

Rektoren forteller at noen av elevene var kalde, men etter at det etter forholdene var god stemning.

– De er profesjonelt håndtert av helsetjenesten, men fremsto ikke som redde, sier Ramberg.

– Nok til å velte trær

Vakthavende meteorolog i StormGeo forteller til TV 2 at det blåser kraftig i området.

– Det har blåst opp fra nord i natt, og det er kanskje på det kraftigste nå med turbulent nordavind som gir kraftige vindkast. Det er nok til å velte trær over ende, sier Isak Slettebø i StormGeo.

Han sier det gjerne blir en forsterkning av vinden ved Fredrikstad, ettersom det ligger i munningen av Oslofjorden.

– Idet fjorden åpner seg, når vinden et maksimum, sier Slettebø.

Meteorologen sier videre at det er forventet at vinden vil avta i løpet av dagen.

Saken oppdateres!