BRENT: I juli 2020 ble trestatuen av Melania Trump satt fyr på. Nå er den byttet ut med en ny statue.
BRENT: I juli 2020 ble trestatuen av Melania Trump satt fyr på. Nå er den byttet ut med en ny statue. Foto: Jure Makovec

«Melania» erstattet etter ildpåsettelse

Treskulpturen av USAs førstedame, er nå byttet ut med en utgave som ifølge kunstnerne tåler hardere medfart.

I juli 2019 ble en statue i tre av USAs førstedame Melania Trump satt opp i hennes hjemby Sevnica i Slovenia. Verket, laget av amerikaneren Brad Downey og den lokale kunstneren Ales Zupec, ble satt fyr på under USAs nasjonaldag i år.

Bilder tatt etter hendelsen 4. juli viser den hevede hånden og ansiktet til statuen med kraftige brannskader. Hvem som tente på den, samt bakgrunnen for ildpåsettelsen, er ukjent, ifølge The Guardian.

Nekter for å stå bak

Kunstneren Downey har omtalt nebrenningen som symbolikk på «politiske gnisninger» i USA og «et bilde på kritikk» av Donald Trumps politikk, og har i ettertid sendt de brannskadede restene på utstilling. Han hevder hardnakket at det ikke er han som står bak dette selv, noe han er blitt anklaget for.

NY VERSJON: Denne bronseutgaven av USAs førstedame ble
NY VERSJON: Denne bronseutgaven av USAs førstedame ble Foto: Jure Makovec

– Jeg satt ikke fyr på statuen, og jeg har heller ikke bedt noen andre om å gjøre det, har han uttalt ifølge The Guardian.

Byttet ut

Nå har de to kunstnerne satt opp en ny versjon, som står på samme trestubbe som den forrige. Denne utgaven er laget i bronse, i håp om at den ikke blir skadet igjen, skriver avisa.

– Den er så solid som det er mulig å få til, og laget i et materiale som ikke blir lett ødelagt, har han uttalt til det tyske kunstmagasinet Monopol tidligere.

Ifølge avisa har det opprinnelige kunstverket fått hard medfart i sosiale medier i Melania Trumps hjemby, og dens utseende er deriblant blitt sammenlignet med en smurf og et fugleskremsel. Ifølge kunstnerne var det originale verket i hovedsak laget med motorsag, og skulle fremstille førstedamen i jakken hun brukte under ektemannens innsettelse som president.

– Jeg skjønner hvorfor folk kan tenke at statuen ikke ligner på henne, uttalte Downey i etterkant av at det originale verket ble satt opp.

Relatert