– Slapper vi helt av nå, vil det bli fullstendig katastrofe

To av verdens fremste virusforskere mener Europa har slappet for mye av i sommer og tror de neste ukene blir avgjørende for en kraftig bølge nummer to.

– Dersom land i Europa hadde innført enda strengere tiltak, hadde det vært mulig å kvitte seg med viruset i Nord-Europa og også i Nederland. Men det har vi ikke klart, og nå må vi fortsette å håndtere det.

Det sier en av Europas mest kjente virologer, professor Albert Osterhaus til TV 2.

Nederlenderen er kjent for sitt arbeid med svineinfluensaen og Sars-viruset.

Han mener at tiltakene som ble innført da pandemien traff Europa i mars, hjalp mot å slå ned viruset, men ikke helt. Han mener at ytterligere innstramminger burde ha blitt innført.

Nå ser han med bekymring for hvordan de neste ukene blir.

– Slapper vi helt av nå, vil det bli fullstendig katastrofe, sier Osterhaus.

FORSKER: Albert Osterhaus er en ledende nederlandsk virolog og influensaekspert. Han mener at det burde ha blitt innført ytterligere koronatiltak. Foto: Niels Wenstedt / SOPA Images / NTB scanpix
FORSKER: Albert Osterhaus er en ledende nederlandsk virolog og influensaekspert. Han mener at det burde ha blitt innført ytterligere koronatiltak. Foto: Niels Wenstedt / SOPA Images / NTB scanpix

Lite til før vi vipper over

Den samme bekymringen deler professor Rebecca Cox, en av Norges fremste viruseksperter og leder av Influensasenteret ved Haukeland universitetssjukehus.

– Situasjonen er bekymringsfull i Europa, og det skal veldig lite til før vi vipper over i en skikkelig kraftig andre bølge, sier Cox til TV 2.

Forskeren sier at Norge var flinke med å stenge ned landet tidlig. Men hun sier at det er fortsatt er viktig å ha kontroll.

Cox sier at vi ikke kan basere oss på en vaksine, hun sier at vi må bruke midlene vi allerede har i dag: sosial distanse, munnbind og å vaske hender.

– Veldig få har hatt smitte, og veldig mange er fortsatt er mottakelige for smitte. Det er en stor trussel mot sikkerheten i Europa, sier hun.

Ikke beseiret

Professor Osterhaus beskriver koronasituasjonen i Europa som bekymringsfull.

I en rekke land på kontinentet øker smitten. En av de verst rammede er Spania.

Norge har satt en grense på 20 smittede per 100.000 innbygger før landet kategoriseres som rødt. I Spania er dette tallet nå på 265,5.

Det at smittetallene har gått drastisk opp i sommer i en rekke land, sier Osterhaus ikke var uventet.

– Det var faktisk en følelse av at vi hadde beseiret pandemien i mange land. Slik var det selvfølgelig ikke, sier forskeren.

Stor utfordring

Årsaken til at smitten øker nå, sier han skyldes tiltakstretthet og at det er svært få som er immune.

– Ser du på prosentandelen av folk som allerede var blitt smittet, lå den på rundt fem prosent, ti prosent på det meste. Det betyr at 90 prosent ikke hadde støtt på viruset enda, sier forskeren.

– Vi er langt unna gruppeimmunitet. Det betyr at når vi nå er på vei mot vintertider, så vil de slappe tiltakene i mange land stå overfor en stor utfordring, sier han.

Slik man ser i Norge, er det i likhet med andre land at smitten øker mest blant folk i 20- og 30-årene.

Osterhaus trekker fra Kina, Sør-Korea og Singapore på eksempler på land som har hatt langt strengere tiltak enn en rekke andre land. Men sier også at nedstenging av land også har andre faktorer, som økonomi.

I Sør-Korea har de nå lettet på en del av restriksjonene etter at de fikk kontroll på en ny smittebølge.

– Veldig sårbart

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til TV 2 at nordmenn har vært heldigere enn andre innbyggere i andre land når det gjelder nedstenging.

– Vi føler nok i Norge at vi har hatt et tøft halvår med veldig mange inngripende tiltak, og det har gått utover mange mennesker også. Sammenlikner vi oss med mange andre land i verden, har vi hatt veldig lite strenge tiltak, sier han.

Nakstad sier at i sommer var det på det minste tre koronainnlagte pasienter på 5,4 millioner innbyggere. Han sier han ikke tror noe annet land i verden var på det nivået. At smitten er på et lavt nivå tror han vil fortsette.

– Men jeg tror det blir vanskeligere nå enn de siste seks månedene. Det er rett og slett fordi vi er så mye mer på farten, og vi er så mye mer i kontakt med hverandre. Hvis vi slurver med de grunnleggende tingene som å være hjemme når vi er syke, holde avstand, da blir det fort veldig sårbart og da vil smitten fort spre seg mer, sier den assisterende helsedirektøren.

Relatert