BEDRE: Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell mener Sveriges strategi er bedre enn Norges på sikt. Foto: Jonas Ekstromer / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
BEDRE: Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell mener Sveriges strategi er bedre enn Norges på sikt. Foto: Jonas Ekstromer / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT

Tegnell mener Sveriges strategi har fungert bra

På spørsmål om Sveriges koronastrategi har vært bedre enn Norges, svarer statsepidemiolog Anders Tegnell at den svenske i hvert fall ser ut til å fungere bra.

– Det vil vise seg på lang sikt, men hittil har det i hvert fall vist seg at Sverige har fungert bra i den forstand at vi kan holde samme restriksjoner og samme nivå, svarer Tegnell på spørsmål fra TV 2 på en pressekonferanse.

– Det er en modell som har fungert bra i Sverige, og vi kommer til å holde oss til den, sier han.

Mens smitten nå øker i mange land, deriblant Norge, har Sverige hatt forholdsvis stabile smittetall de siste ukene. Ifølge den svenske Folkhälsomyndigheten testet 314 personer positivt på covid-19-viruset det siste døgnet.

På spørsmål fra TV 2 om Tegnell er overrasket over at smitten nå øker i Norge, svarer han slik:

– Nei, det tror jeg vi alle har vært klar over. Dels går nå mot høsten, der det er en større risiko for smittespredningen, og dels er det en risiko for at smitten kommer tilbake når man slipper opp på ulike restriksjoner. Det tror jeg alle hadde forventet.

Han tror den svenske strategien har vært mer bærekraftig på sikt.

– De restriksjonene som vi har på plass, de har vi hatt hele tiden. Det har ikke hatt så store konsekvenser for samfunnet enn å stenge ned.

– Så kan man jo diskutere om det har vært like effektiv på sikt, og det får vi jo se over tid også, sier Tegnell

Tegnell legger til at de lange køene for å få tatt prøver den siste tiden, er mindre bra.

– Men det kjennes likevel trygt at man fortsatt tester de aller fleste som får symptomer. Jeg tror ikke det er mange vi glipper på.

(©NTB)

Relatert