HELLAS: Lokale innbyggere som TV 2 har snakket med avviser at de blokkerer veien for å hindre migranter å komme ut av flyktningleiren.
HELLAS: Lokale innbyggere som TV 2 har snakket med avviser at de blokkerer veien for å hindre migranter å komme ut av flyktningleiren. Foto: Ole Ebbesen

Lokale innbyggere nekter gjenoppbyggelse av Moria-leiren

LESVOS, HELLAS (TV 2): Moria-leiren på Lesvos er totalskadd i nye branner. Mange av asylsøkerne som var innkvartert der, måtte tilbringe natten under åpen himmel.

Et døgn etter den første brannen inn til Moria-leiren er veiene fremdeles blokkert. Noen av politi, men også av andre lokale innbyggere.

Lastebilsjåfør Lambros insisterer overfor TV 2 at blokaden ikke er der for å hindre flyktningene og migrantene å ta seg ut av området.

– Vi står her kun for å hindre at Moria-leiren blir gjenoppbygget, sier Lambros.

BLOKKERER: Lastebilsjåføren vil hindre gjenoppbygging av Moria-leiren.
BLOKKERER: Lastebilsjåføren vil hindre gjenoppbygging av Moria-leiren. Foto: Ole Ebbesen/TV 2

Han blokkerer veien utenfor Moria-leiren sammen med flere andre innbyggere.

– Vi har hørt at maskiner var på vei for å starte byggearbeidet. Det kommer vi ikke til å tillate, sier han.

Brent til aske

I morgentimene torsdag vendte noen av asylsøkerne tilbake til brannruinene for å lete etter det som måtte være igjen av eiendeler. Men ifølge greske myndigheter har det meste gått opp i flammer.

Kraftig vind i området bidro til nye branner i provisoriske telt satt opp utenfor leiren torsdag. Behovet for ny innkvartering er nå skrikende.

ÅPEN HIMMEL: Flere migranter måtte sove under åpen himmel etter at Moria-leiren brente ned.
ÅPEN HIMMEL: Flere migranter måtte sove under åpen himmel etter at Moria-leiren brente ned. Foto: Louisa Gouliamaki

Ifølge myndighetene mistet rundt 3.500 asylsøkere tak over hodet i den første brannen som ble påtent tirsdag kveld, og onsdagens brann la mesteparten av det som sto igjen i aske.

Fløyet til fastlandet

Hellas har fløyet inn telt og sendt en ferje og to marinefartøy som provisorisk innkvartering, og drøyt 400 enslige mindreårige asylsøkere er fløyet til det greske fastlandet der de nå befinner seg på hotell og i andre trygge lokaler.

– Alt vil bli gjort for å huse de mest sårbare og familier i spesielt øremerkede områder, opplyste det greske migrasjonsdepartementet torsdag morgen.

Moria besto foruten den overfylte hovedleiren, der det bodde over 4.000 asylsøkere, også av en stor teltleir med rundt 8.000 beboere i olivenlundene rundt hovedleiren. Også disse teltene var torsdag gått opp i flammer.

Relatert