TILTAK:
TILTAK: Foto: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og helsebyråd Beate Husa (KrF) presenterte i samråd med FHI nye tiltak i Bergen. Foto: Frode Hoff / TV 2

42 nye smittetilfeller i Bergen

Bergen kommune forbyr private samlinger på mer enn ti personer og arrangementer med mer enn 50 deltakere.

Kommunen satte tirsdag inn en kriseledelse etter økningen i antall smittetilfeller de siste dagene.

– Smittetallene fra Bergen har gått kraftig opp de siste to ukene. De fleste smittede har vært knyttet til studentmiljøet, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse tirsdag kveld.

På en pressekonferanse ble det klart at kommunen innfører en rekke nye restriksjoner som er strengere enn ellers i landet.

På private samlinger blir det kun lov med ti personer samlet.

I offentlige arrangementer er det maks lov med 50 personer.

De neste ti dagene skal alle ansatte i Bergen kommune som kan, ha hjemmekontor. Også ansatte i næringslivet og offentlige institusjoner oppfordres til dette.

For de som skal på restauranter og barer må man skrive seg på liste. Det blir også inført besøksrestriksjoner på helseinstitusjoner.

Høyeste siden mars

Bergen er nå i en situasjon der alle må bidra for å bekjempe smitten, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) i Bergen. Hun mener det nå trengs et krafttak.

– Vi ser at vi nå har det høyeste antallet nysmittede i byen siden pandemien startet, sa hun på kommunens pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Selv ikke i mars så vi så høye smittetall. Den økte spredningen øker også faren for at flere kan utvikle alvorlig sykdom og kan dø av korona, sa hun videre.

Tirsdag ble det bekreftet smitte hos tre nye studenter på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Til sammen er 134 studenter ved skolen smittet av viruset.

Smitten lekker

– Det er tiltak vi kjenner til som er viktige å forsterke i Bergen nå. Smitten ser ut til å ikke bare være begrenset til studentmiljøene, men også lekke litt ut i befolkningen, sier han og legger til at folk som vurderer å reise til Bergen, nå bør ha gode grunner gitt smittesituasjonen, sa helsedirektør Bjørn Guldvog NRK tirsdag.

Smitten har også «lekket» til flere kommuner i nærområdet, som Stord og Askøy, hvor en Nav-ansatt og en ansatt på Kleppestø ungdomsskole har fått påvist smitte.