RESPEKTLØS: USAs president Donald Trump anklages for å komme med en rekke nedlatende kommentarer om landets krigsveteraner.
RESPEKTLØS: USAs president Donald Trump anklages for å komme med en rekke nedlatende kommentarer om landets krigsveteraner. Foto: Mark Wilson/AFP

Hevder Trump kalte døde soldater «tapere» og «duster»

President Donald Trump skal gjentatte ganger gjort narr av militære tjenestefolk, og bedt om at sårede krigsveteraner holdes unna militærparader.

Det skriver magasinet The Atlantic, som har vært i kontakt med flere kilder med nær tilknytning til presidenten. Flere av påstandene i artikkelen bekreftes også av Associated Press.

Trump skapte overskrifter i 2018, da han i siste liten avlyste et besøk til Aisne-Marne-kirkegården utenfor Paris. Kirkegården er hvilested for amerikanske soldater som mistet livet under første verdenskrig.

Trump skyldte på regnet, og pekte på at helikopteret ikke kunne fly til kirkegården i det dårlige været. Ifølge The Atlantic var sannheten en ganske annen.

Daværende stabssjef John Kelly (venstre) besøkte Aisne-Marine i 2018. Trump avlyste i siste liten.
Daværende stabssjef John Kelly (venstre) besøkte Aisne-Marine i 2018. Trump avlyste i siste liten. Foto: Francois Mori/AP Photo

Duster og tapere

Magasinet hevder presidenten avstod fra besøket fordi han var redd for at regnet ville ødelegge håret hans, og fordi han ikke synes det var viktig å hedre falne soldater. Dette sier fire personer som deltok i diskusjonen rundt presidentens avlyste kirkegårdbesøk.

– Hvorfor skal jeg besøke den kirkegården? Den er fylt med tapere, skal presidenten ha sagt til en rådgiver før det planlagte besøket.

I en annen samtale samme dag, skal Trump ha referert til de 1800 amerikanske soldatene som mistet livet under slaget ved Belleau Wood i 1918 som «duster».

Slaget ved Belleau Wood var et viktig slag under første verdenskrig, hvor USA og deres allierte hindret Tyskland fra å nå Paris i 1918. Ifølge The Atlantic var dette ukjent for Trump, som på den samme turen skal ha spurt sine ansatte: «Hvem var de snille i denne krigen?».

Han skal også ha sagt at han ikke forstod hvorfor USA grep inn på vegne av de allierte styrkene, ledet an av Storbritannia, Frankrike og Russland.

Taperen McCain

Trump har tidligere vært i hardt vær for sine uttalelser om amerikanske krigsveteraner, deriblant den nå avdøde John McCain. Den tidligere presidentkandidaten tilbrakte fem år i fangenskap under Vitenamkrigen, uten at Trump lot seg imponere.

Trump hadde lite til overs for krigsveteran og senator John McCain.
Trump hadde lite til overs for krigsveteran og senator John McCain. Foto: Cliff Owen/AP Photo

– Han er ikke en krigshelt. Jeg liker folk som ikke ble tatt til fange, sa presidenten under et valgkamparrangement i 2015.

Da McCain døde i 2018, skal Trump ha nektet å bidra til begravelsen.

– Vi kommer ikke til å støte den taperens begravelse, skal presidenten ha sagt, ifølge tre kilder med kjennskap til samtalen. Presidenten skal også ha blitt rasende da han så at det ble flagget på halv stang etter begravelsen.

– Hva faen gjør vi det for? Han var en jævla taper, skal Trump ha sagt til sine rådgivere.

Trump nekter

Ingen fra Trump-administrasjonen har gått med på å la seg intervjue i artikkelen. Etter et valgkamp-arrangement i Pennsylvania fyrte presidenten løs mot innholdet i saken, som han kaller «fullstendig falsk».

Trump stempler saken som «skammelig», utført av et «forferdelig magasin».

Noen minutter senere tok presidenten til Twitter, hvor han langer ut mot The Atlantic.

– Jeg sverger på hva som helst, hvem som helst, hva enn jeg blir bedt om å sverge på, at jeg aldri har kalt våre flotte falne soldater noe annet enn HELTER, skriver presidenten.

Han legger ikke skjul på at han ikke hadde noe til overs for John McCain, men insisterer på å aldri ha kalt ham en «taper». Dette til tross for at Trump omtalte McCain som en «taper» på Twitter i 2015.

– Dette er enda mer oppdiktet Fake News fra motbydelige og sjalu flopper i et vemmelig forsøk på å påvirke presidentvalget! avslutter presidenten.

Ufølsomt gravbesøk

På Memorial Day, en amerikansk merkedag dedikert landets krigsveteraner, besøkte presidenten den nasjonale kirkegården Arlington, like utenfor Washington, D.C. Han hadde med daværende sikkerhetsminister John Kelly. Sammen besøkte de graven til Kellys 29 år gamle sønn, som ble drept under krigen i Afghanistan.

John Kelly var både sikkerhetsminister og stabssjef for Donald Trump frem til 2018.
John Kelly var både sikkerhetsminister og stabssjef for Donald Trump frem til 2018. Foto: Susan Walsh/AP Photo

Da de sto ved graven, skal Trump ha snudd seg mot Kelly og spurt:

– Jeg skjønner det ikke. Hva hadde de å tjene på det?

Kelly har selv avstått fra å kommentere artikkelen til The Atlantic.

– Han kan ikke begripe tanken på å gjøre noe for noen andre enn seg selv. Han tenker at alle som gjør noe hvor det ikke er en personlig gevinst er tapere, sier en pensjonert general og nær venn av Kelly til magasinet.

– Trump kan ikke forestille seg at noen andre har det vondt. Det er derfor han sier noe slikt til en far som har mistet en sønn på kirkegården hvor han ligger gravlagt, tordner generalen.

Eksklusiv parade

Til tross for en tilsynelatende manglende respekt for tidligere tjenestemenn, har Trump arrangert flere militærparader i sin tid som president. Ifølge The Atlantic har heller ikke dette vært uproblematisk.

Under planleggingen av en parade i 2018, skal Trump ha fortalt sine ansatte å ikke la skadde veteraner delta i paraden. Presidenten skal ha sagt at det ville gjøre publikum ille til mote.

– Ingen har lyst til å se det, skal presidenten ha sagt.

Relatert