Aktor: – Vi har mange bevis i Wara-saken

På tirsdag starter rettssaken mot samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Statsadvokaten sier de har mange bevis som knytter Laila Anita Bertheussen til ugjerningene.

Ifølge påtalemyndigheten har de mange bevis som knytter Laila Anita Bertheussen til ugjerningene. Totalt er det satt av åtte uker til den unike rettsaken i Oslo tingrett.

– Saken er spesiell i kraft av at det er samboeren til landets tidligere justisminister som er tiltalt for å ha truet ham og en statsrådkollega, samt en stortingsrepresentant fra justisministerens eget parti, sier statsadvokat Frederik G. Ranke.

Strafferamme på 16 år

TV 2 møter ham på kontoret noen dager før det braker løs i Oslo tingrett. De neste ukene vil en rekke eksperter fra Kripos og PST bli ført som vitner av påtalemyndigheten. De vil redegjøre for bevisene i åtte konkrete trussel-episoder. Alt fra brev med pulver til bilbrann. Strafferammen for tiltalepunktene er inntil 16 års fengsel.

– Politiet kommer til å legge frem mange bevis som etter vår oppfatning knytter den tiltalte til disse hendelsene, blant annet skriftanalyse bevis. Det er slik at påtalemyndigheten kun tar ut tiltale hvis vi føler oss overbevist om skyld, sier Ranke.

Det hele startet natt til 6. desember 2018. Da ble det tegnet et hakekors og skrevet «rasisit» på veggen til justisministerens bolig. Politiet startet jakten på den eller de som sto bak.

– Jeg opplever det som et angrep på norsk demokrati, sa Tor Mikkel Wara til TV 2 like etter de første hendelsene.

De neste månedene skjedde det seks nye trusselepisoder mot Tor Mikkel Wara. Familiens bil ble satt i brann og det ble sendt brev med pulver. Også politikerparet Christian og Ingvild Tybring-Gjedde mottok trusselbrev. I mars 2019 kom sjokket. Da fortalte PST at de hadde siktet samboeren til justisministeren for hendelsene.

Avviser kritikk fra forsvarer

Den tiltalte Laila Anita Bertheussen har hele tiden hevdet at hun er uskyldig. Det har ikke lyktes TV 2 å få en kommentar fra forsvareren hennes, John Christian Elden.

Han har tidligere vært svært kritisk til politiets etterforskning.

- Forsvareren til den tiltalte sier at PST har hatt et tunnelsyn?

- Det mener jeg faller på sin egen urimelighet. Det har fra den aller første hendelse vært en bred etterforskning. Det sier seg selv at politiet aldri hatt som en arbeidshypotese at det var samboeren til landets justisminister som sto bak, sier Ranke.

Relatert