INSPISERER: President Donald Trump, sammen med justisminister William Barr, på plass i byen Kenosha i Wisconsin for å inspisere ødeleggelsene etter de nylige opptøyene.
INSPISERER: President Donald Trump, sammen med justisminister William Barr, på plass i byen Kenosha i Wisconsin for å inspisere ødeleggelsene etter de nylige opptøyene. Foto: Mandel Ngan/AFP

Trump kaller opptøyene i Kenosha for terror

KENOSHA (TV 2): Tirsdag kveld landet Trump i Wisconsin, for å besøke den protestherjede byen Kenosha. – Trump er her for å så kaos og frykt.

Rundt klokken 19.30, norsk tid, landet president Donald Trump i Wisconsin for å besøke byen Kenosha, der 29 år gamle Jacob Blake ble skutt av politiet forrige søndag.

Byen har vært sterkt preget av store opptøyer etter Blake ble skutt, ble lam fra livet og ned.

– Det som har skjedd i Kenosha er ikke protester, men terror, sa Trump under besøket.

Opptøyene har ført til store ødeleggelser på bygninger og butikker, og flere personer er skadd. En tenåringsgutt er også pågrepet og siket for å ha skutt og drept to personer, samt såret en annen.

Spent situasjon

Det var en spent situasjon i Kenosha da Trump ankom tirsdag. Både Trump-tilhengere og representanter fra Black Lives Matter-bevegelsen var på plass langs hele ruten til presidentens kortesje.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik, som er på plass i Kenosha, er omgitt av demonstranter.

– Til nå har de stått og skreket til hverandre, men jeg har ikke sett noe til vold ennå. Men vi vet ikke hvilke krefter som har kommet til denne byen nå, så litt blod blir det vel her i dag også, sier Græsvik.

– Han er her for å så frykt

Familien til Jacob Blake, som ble skutt, mener Trump bidrar til mer konflikt og splittelse.

Blakes onkel, Justin Blake, understreket at presidentbesøket er uønsket.

UØNSKET: Blakes onkel, Justin Blake, er tydelig på at president besøket tirsdag er uønsket.
UØNSKET: Blakes onkel, Justin Blake, er tydelig på at president besøket tirsdag er uønsket. Foto: Morry Gash/AP

– Vi trenger ikke mer smerte og splittelse forårsaket av en president som er ute etter å fremme presidentkampanjen sin på bekostning av byen vår, sa Justin Blake på en pressekonferanse, melder CNN.

Pressekonferansen ble holdt kort tid før Trump tirsdag ettermiddag lokal tid ankom Wisconsin-byen.

– Vi vet hvorfor Trump er her i Kenosha i dag. Han er her for å så kaos og frykt. Vi støter fra oss forsøket på å splitte oss, sa Kenosha-innbygger og venn av Blake-familien, Tanya McClean, på pressekonferansen.

Klare advarsler

Både delstatens demokratiske guvernør, Tony Evers, og Kenoshas borgermester, John Antaramian, kom med klare advarsler til Trump om å holde seg borte.

Men Donald Trump trosset advarslene og ankom likevel byen tirsdag.

SOLDATER: Nasjonalgarden er på plassover for å beskytte områdene ved ruten som Trump skal ta inn mot byen.
SOLDATER: Nasjonalgarden er på plassover for å beskytte områdene ved ruten som Trump skal ta inn mot byen. Foto: AP Photo/Morry Gash

Sterkt splittet USA

Da Trump tirsdag rullet inn i den lille byen, i vippestaten Wisconsin, var det en spesiell by som møtte han.

Vinduene på de fleste bygningene er spikret igjen med plater og før presidentens ankomst var det eneste tegnet til liv de over hundre soldatene fra nasjonalgarden som er på plass for å beskytte områdene ved ruten som Trump skulle ta inn mot sentrum av Kenosha.

Presidentbesøket gjennomføres mens et sterkt splittet USA opplever en spiral av vold og opptøyer.

Ikke siden 1960-tallet har USA opplevd så omfattende raseopptøyer, og høyreorienterte borgervernsgrupper ser ut til å spille en stadig mer sentral rolle.

Inspisere ødeleggelsene

Presidenten skal etter planen møte representanter for politietaten og «inspisere ødeleggelsene fra de nylige opptøyene», opplyser talsperson Judd Deere i Det hvite hus.

STØTTER: Trump-tilhengerne ventet på at presidenten skulle passere dem på vei inn til byen Kenosha.
STØTTER: Trump-tilhengerne ventet på at presidenten skulle passere dem på vei inn til byen Kenosha. Foto: Kerem Yucel/AFP

Trump kommer til Kenosha med budskapet om at han må vinne valget 3. november hvis USA skal komme seg ut av kaoset.

Han har ikke planer om å møte familien til Jacob Blake, 29-åringen som er blitt lam fra livet og ned etter å ha blitt skutt av politiet 23. august.

I løpet av det to timer lange besøket skal istedet Trump ta ødeleggelsene, som har skjedd i kjølvannet av skytingen i øyensyn, samt snakke med politisjefer og forretningsfolk.

Han skal også etter planen besøke en videregående skole samt alarmsentralen i Kenosha.

Relatert